Recht tegenover Café Trappisten, aan de overzijde van de Antwerpsesteenweg, staat de Sint-Bernarduskapel. Van de duizenden wandelaars die hier jaarlijks passeren, nemen er maar weinigen de moeite om het zandpad af te gaan en het kapelletje te bezoeken. Jij kan dit wel doen tijdens deze wandeling. Onbekend is onbemind misschien? Oudere Westmallenaars zullen je nog kunnen vertellen dat de kapel daar staat omdat er een vliegtuig is neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het kerkhof bij de Sint-Martinuskerk staan vijf typische Britse militaire grafzerken.
Na de bliksemoorlog van 1940 had Duitsland bijna geheel West-Europa onder controle. Hun poging om Groot-Brittannië binnen te allen was mislukt omdat hun luchtmacht, de Luftwaffe, de slag om Engeland verloren had tegen de Britse Royal Air Force (RAF). Sinds 1941 vocht Duitsland op meerdere fronten: in de Balkan, in Noord-Afrika en in Rusland. De strijd tegen het Verenigd Koninkrijk werd verdergezet in de lucht en op zee. De Duitse Kriegsmarine probeerde de aanvoer van hulpgoederen af te knellen en lukte daar aardig in.
Groot-Brittannië vocht letterlijk om zijn voortbestaan. Het enige middel dat de Britten hadden om Duitsland in eigen land te raken waren de bommenwerpers van Bomber Command van de RAF. In dit derde jaar van de bezetting werd onze bevolking regelmatig ’s nachts gewekt door het gedreun van overkomende vliegtuigen op weg naar een doel in Duitsland. Vanzelfsprekend namen de Duitsers tegenmaatregelen en Bomber Command leed soms zware verliezen. Twee van hun vliegtuigen stortten neer in de nabije omgeving van de trappistenabdij te Westmalle.
Da kapel werd in 1947 opgericht op initiatief van de paters trappisten ter nagedachtenis van de bemanningsleden van de twee bommenwerpers die in de nabijheid van hun abdij waren neergestort, en tevens ter verering van hun beschermheilige Sint-Bernardus omdat de abdij van vernieling was gespaard gebleven. De kapel werd opgetrokken in een sobere neoromaanse stijl onder leiding van bouwmeester Reyntjes. Op 20 augustus 1947 werd ze ingehuldigd door dom Robertus Eyckmans, in aanwezigheid van tal van prominenten.
Loading contexts...