Begijnhofkerk van circa 1665, toegewijd aan het Heilig Kruis en gelegen in het westelijk deel van het begijnhof; de eerste begijnhofkerk bevond zich ter hoogte van de Kruisberg.
Niet-georiënteerde, vrijstaande kerk met barokke en gotische stijlkenmerken, opgetrokken tussen 1662 en 1667 in opdracht van Anna Bax, meesteres van het begijnhof; eerstesteenlegging op 25/6/1662; op de feestdag van de Heilige Begga in 1666 werd de nieuwe, nog niet geplaveide kerk betrokken. Tijdens Franse Revolutie omgevormd tot Tempel van de Rede. Restauratiewerken uitgevoerd in 1978 en volgende onder leiding van architect E. Wauters.
De plattegrond vertoont een driebeukige, zaalkerk met schip van zes traveeën, koor van één rechte travee geflankeerd door berging en sacristie en vijfzijdige absis georiënteerd naar het westen. Bakstenen gebouw, tot voor de laatste restauratie afgewerkt met arduinen plinten; leien zadeldak met dakkapellen, dakruiter met houten klokkenstoel en ingesnoerde naaldspits ter hoogte van de tweede travee.
Barokke voorgevel met in- en uitgezwenkte omtrekken van de geveltop, voorzien van blauwe hardstenen omlijsting met voluten, vuurpotten en een gebroken driezijdig fronton. Rondboogvormige inkompoort in geblokte omlijsting van arduin, onder gestrekte waterlijst met engelenfiguurtjes in de zwikken; steenhouwersmerken van de familie Monnoye, te situeren tussen 1620 en 1773, alsook van de familie Van Reck, van circa 1665; bekronend beschilderd, witstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind, wereldbol en scepter (circa 1665), geplaatst in rondboognis met waterlijst en flankerende voluten. Cartouches met ANNO 1665 en uurwerk in de top.
Voor-, zij- en koorgevels, geritmeerd door smalle steunberen, vóór de restauratie bekroond met gietijzeren siertoppen, die naar alle waarschijnlijkheid reeds bij de opbouw van de kerk aanwezig waren; schip- en koorgevels met aflijnende rij steigergaten. Korfboogvensters, door middel van arduinen Y-tracering verdeeld in twee spitsboogvensters, verwijzend naar de gotische traditie; glas in lood, gebrandschilderd in het koor.
Tegen de koorgevel, aanbouw van glas en metaal op bakstenen sokkel waarin Calvarieberg met mooie, notenhouten beelden van eind 15de eeuw, met nog deels aanwezige, oorspronkelijke polychromie; recent gerestaureerd.
Tags: 18-105mm Belgium Begijnhofkerk Begijnhof Beguinage Belgien Belgique Belgie Turnhout Kempen
© All Rights Reserved
Het begijnhof van Turnhout is een van de Vlaamse begijnhoven die in 1998 opgenomen werden op de werelderfgoedlijst.
Van het begijnhof van Turnhout is geen precieze stichtingsdatum bekend, maar waarschijnlijk werd ze in de 13e eeuw opgericht.
Het vroegclassicistische poortgebouw en het langwerpig beboomde plein typeren dit begijnhof. Er is een goed bewaarde barokkerk, infirmerie en huizen uit de 16e en 17e eeuw.
De laatste begijn, grootjuffrouw Anna De Boer, overleed in 2002.
Er is een museum waar men meer over de begijnencultuur te weten kan komen.
Tags: 18-105mm Belgium Begijnhofkerk Begijnhof Beguinage Belgien Belgique Belgie Church Turnhout HDR Begijnhof van Turnhout
© All Rights Reserved
Het Turnhoutse pleinbegijnhof gaat vermoedelijk terug tot de 13de eeuw. In 1953 werd in het Sint-Jansconvent (1693) het Begijnhofmuseum geopend. Het toont het dagelijks leven van de begijntjes thuis, in de kerk en in het convent. Het begijnhof werd in 1998 opgenomen op de Unesco-lijst van het Werelderfgoed.
Na een brand in 1562 werd het pleinbegijnhof heropgebouwd met rond een langwerpig plein de huisjes, een kerk, een convent, een infirmerie, een pastorie en verderop een dries, een schapenweide en een boomgaard.
Op de plaats van de eerste kerk, waarvan de grondvesten zijn opgegraven, staat nu een kruisberg met calvarie.
Het Sint-Jansconvent uit 1693 is opgetrokken uit baksteen met bepleisterde speklagen en omlijstingen. De oudste huizen (17de-eeuws) zijn in dezelfde stijl. De overige huizen uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw zijn soberder maar blijven toch geïnspireerd op de oudere woningen. De ingangspoort uit 1700 draagt in haar zandstenen buitengevel een beeld van de Heilige Begga en een chronogram.
De bakstenen pseudo-basilicakerk heeft een barokke voorgevel met het jaartal '1665' in een gevelsteen. Het barokinterieur is erg waardevol.
Tags: 18-105mm Belgium Begijnhof Beguinage Belgien Belgique Belgie Turnhout Kempen HDR Begijnhofmuseum
© All Rights Reserved
Tags: Belgium Belgien Belgique Belgie Nachtfotografie Night Photography Turnhout Sigma17-50mm 2.8 Fietsersbrug Nikon d5300 Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 17-50mm
© All Rights Reserved
Achterin gelegen, vrijstaande kerk, ten oosten, zuiden en westen omgeven door omheinde grasvelden; samen met pastorie (nummer 172) gebouwd circa 1934 naar ontwerp van G. Van Meel, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid.
In 1933 ontstond in het noordoosten van het stadscentrum een kapelanie, verbonden aan de collegiale Sint-Pieterskerk; in 1934 eerstesteenlegging van een nieuwe kerk met pastorie op gronden geschonken door mejuffer M. Neeckx, zie gevelsteen boven marmeren wijwatervat; op 4/8/1935 inwijding; vanaf 19/11/1940 zelfstandige parochie; in de jaren 1960 verbouwings- en herstellingswerken.
Noord-zuid-georiënteerde pseudo-basiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, buiten gemarkeerd door rechthoekige uitsprongen onder plat dak (de biechtstoelen); op de noordoostelijke hoek deels ingebouwde vierkante toren onder tentdak (kunstleien); recht afgesloten, lagere narthex van één travee en dito koor, eerst genoemde met bergruimte (ten oosten) en doop- en devotiekapel (ten westen), laatst genoemde geflankeerd door uitbouwen onder plat dak namelijk sacristie (ten oosten) en weekkapel/vergaderplaats (ten westen).
Sobere baksteenbouw met gebruik van beton voor structuur van toren en schip; gele parementsteen met lintvoegen en verwerking van bruine baksteen in plint en deuromlijsting; gevarieerde metselverbanden; zadeldaken (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen, kunstleien). Per drie gekoppelde, rechthoekige of vierkante vensters met afgeschuinde arduinen dorpel, overwegend getralied; rondboogvormige vleugeldeur in brede plattebandomlijsting met uitgeholde dagkanten en waterlijst.
Sober interieur. Middenbeuk geritmeerd door bakstenen gordelbogen, eindigend in dito pijlers die middenbeuk van zijbeuken scheiden; smalle zijbeuken met spitsbogige scheibogen. Schip en koor met betonnen spitsbooggewelf, zijbeuken met plafond. Orgeltribune met uitspringende, bakstenen leuning. Zwartmarmeren vloer in koor; overige kerkvloer en plint van tegels. Deuren met gekleurd glas in lood of ijzerwerk.
Tags: Goddelijk Kind Jezuskerk Church Kirche Turnhout Sigma17-50mm 2.8 Eglise Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 Église Kerk 17-50mm
© All Rights Reserved