Eenvoudige bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, bitumen), uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Rechthoekige plattegrond; puntgevel met bekronend ijzeren kruis en deels betralied korfboogdeurtje. Bepleisterd en beschilderd interieur, dito kap.
© All Rights Reserved
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Vermoedelijk werd in 1662 een primitief veldkapelletje opgericht om het Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, opgehangen in een eik, te beschermen. Door de toeloop van gelovigen reeds in 1664 vervangen door een grotere houten kapel, die waarschijnlijk begin 18de eeuw plaats moest ruimen voor een stenen constructie; in 1788 werd het koor afgebroken om de kapel te verlengen; deze moest tijdens de bouw van de nieuwe Sint-Hubertuskapel in 1788-1791, immers tijdelijk dienst doen als noodkerk, zie G. Vandenheuvelstraat nummer 2. Het strodak bleef evenwel behouden, vandaar de benaming "Strokapel". De kapel had tot ver in de 19de eeuw eigen kapelmeesters en het beheer der inkomsten leidde reeds in 1669 tot een ernstig conflict tussen de pastoor en de abdij van Tongerlo.
Eenbeukig zaalkerkje met schip van vijf traveeën en koor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Bepleisterde en witbeschilderde bakstenen zijgevels en getoogde vensters in geprofileerde omlijsting, geritmeerd door steunberen. Kunstleien bedaking (nok loodrecht op de straat) ter vervanging van het voormalige strodak dat vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw verdween. Het behouden klokkentorentje heeft een opengewerkte, zeszijdige, houten klokkenkamer onder leien spits. Verankerde oostelijke tuitgevel met korfboogpoort in grijs geschilderde bakstenen omlijsting, geflankeerd door lisenen onder doorlopende lijst. Bekronend nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en oculus. Later aangebracht, geschilderd opschrift "1662 / O.L.Vrouw van Strokapel b.v.o.".
Bepleisterd en beschilderd interieur met houten, classicistische lambrisering; gedrukt bepleisterd houten tongewelf met trekankers en gordelbogen op rocaille cartouches van verguld stucwerk, vermoedelijk aangebracht circa 1788.
© All Rights Reserved
Nabij de Stationsstraat gelegen kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Sobere bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, naar verluidt omwille van een wegverbreding afgebroken en heropgebouwd in het begin van de jaren 1950. Gegevens betreffende de vroegere kapel konden niet achterhaald worden; ze staat wel ingetekend te midden van de straat in de Atlas der Buurtwegen van 1843. Puntgevel met korfboogdeur en bekronend betonnen kruis, opschrift "Gegroet uw Hemelmoeder/ Ramsel". Eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur, dito kap.
Tags: Ramsel Herselt Nikon d5300 18-105mm Kapel Onze-Lieve-Vrouw Kapel
© All Rights Reserved
Kapel, gelegen in de bocht van de weg. Baksteenbouw onder zadeldak uit het einde van de 19de eeuw.
© All Rights Reserved
Vrijstaande pastorie met neo-Vlaamse renaissance-inslag, van 1910, zie gevelsteen; het geraadpleegde ontwerp van 1909 is niet gesigneerd; op het kadaster geregistreerd in 1912, ter plaatse van de omgrachting van de aangrenzende oude pastorie.
Tags: Ramsel Herselt Nikon d5300 18-105mm Pastorie Pastorij Belgie Belgien Belgique Belgium
© All Rights Reserved