O. -L. - Vrouwekapel. (Kruispunt Stationstraat). Bakstenen kapel van een rechte trav. en driezijdige sluiting uit begin XX, op een brede sokkel geplaatst en omringd door versierde, gietijzeren zuiltjes die de uitstekende dakrand schragen. Leiendak met bekronend dakruitertie (467).
Tags: Halen Zelem Schanskapel Belgium Belgien Belgique Belgie Kapel Chapelle Kapelle Chapel
© All Rights Reserved
Kerkgeschiedenis
De Sint-Lambertuskerk is de derde kerk van Zelem. De eerste situeerde zich aan de voet van de Sint-Jansberg aan de oevers van de Demer en het Zwart Water. De tweede kerk (Apolloniakapel) dateerde uit de 2e helft van de 17e eeuw en stond op de plaats waar de huidige kiosk staat.
Ontwerp: Herman Jaminé, provinciaal bouwmeester.
Aannemer: G. Delhaye uit Maastricht en Gerard Peeters.
Kostprijs: Raming op 52.183,92 frank.
Bouwstijl: Neoromaans uit bak- en zandsteen.
Eerste steenlegging: 23 juni 1874 door E.H. Pastoor Leopold Grieten.
Ingewijd op 7 mei 1878 door bisschop Mgr. Doutreboux.
Heropening na grondige restauratiewerken op 27 januari 2008.
Tags: Halen Zelem 18-105mm Sint-Lambertuskerk Belgium Belgien Belgique Belgie Church Kirche Eglise Église Kerk
© All Rights Reserved
Tags: Halen Zelem Church Kirche Eglise Kiosk Kiosque Église Kerk
© All Rights Reserved
De Sint-Pietersbandenkerk of Sint-Pieter-in-banden is de parochiekerk van Halen in Limburg (Belgische provincie), gelegen aan de Markt aldaar.
Het betreft een gotische kruisbasiliek met ingebouwde westtoren. De middenbeuk dateert van einde 14e eeuw, de zijbeuken uit midden 16e eeuw, en het dwarspand is van 1552. Wanneer het koor gebouwd werd, is niet bekend, maar aannemelijk is dat het tegelijk met het middenschip is gebouwd. In de 19e eeuw werd de noorderzijbeuk en -transeptarm vervangen, en werd de zuidertranseptarm verhoogd. In 1940 liep de toren schade op, maar deze werd nog tijdens de oorlog hersteld.
De vierkante westtoren stamt uit de 13e eeuw en is gebouwd in ijzerzandsteen. Deze had oorspronkelijk drie geledingen, later is er nog een geleding aan toegevoegd. De toren wordt door twee zware steunberen ondersteund. Het korfboogportaal is uit 1554.
Ook het schip en het koor zijn in ijzerzandsteen opgetrokken. De zijbeuken zijn in baksteen uitgevoerd, en de steunberen werden in de 19e eeuw toegevoegd.
Tags: Halen Sint-Pietersbandenkerk 18-105mm Church Kirche Eglise Église Kerk
© All Rights Reserved
Het oorlogsmonument in het centrum van de stad Halen werd in 1924 ingehuldigd. Het is van de hand van J. Jourdain en V. Creten.
Het initiatief voor het plaatsen van een oorlogsmonument in Halen kwam van de Touring Club van België. Deze vereniging behoorde na de Eerste Wereldoorlog tot de nationale organisaties die zich sterk engageerden voor de oprichting van patriottische gedenktekens. Op voorstel van de ondervoorzitter George Leroy besloot de directieraad van de Touring Club van België op 16 augustus 1922 om een monument op te richten in Halen. De keuze voor de Slag der Zilveren Helmen kan verklaard worden door de speciale band die bestond tussen de Touring Club van België en de Karabiniers-Wielrijders. De Touring Club van België had langte tijd geijverd voor de invoering van de fiets in het Belgische leger en stond mee aan de oprichting van het regiment van de Karabiniers-Wielrijders die het Duitse leger sterk verzwakten tijdens de Slag.
Het oorlogsmonument werd ontworpen door de Brusselse beeldhouwer Jules Jourdain en schilder-architect Victor Creten. In het oorspronkelijk ontwerp werden achter het gedenkteken berken of wilgen gepland. Dit werd uiteindelijk niet uitgevoerd omdat men vond dat de achtergrond van de pastorietuin naast de kerk volstond.
De inhuldiging van het gedenkteken vond plaats op 10 augustus 1924.Op de plechtigheid waren ook koning Albert I, de voltallige deputatien senatoren en volksvertegenwoordigers, de provincieraad en verschillende hooggeplaatste miliairen (oa. luitenant-generaal de Witte en de minister van landsverdediging) aanwezig.
Op de voet van het monument staan de wapenschilden van Belgie, Limburg en Halen (het wapen van voor de fusie van 1977). Het ruiterbeeld bestaat uit een middeleeuwse ridder op een geharnast paard. De ruiter verwijst naar het feit dat het een cavaleriedivisie was die te Halen de strijd "gewonnen" heeft. Op de later aangebrachte metalen gedenkplaat staan de namen van de eenheden van het Belgisch leger de aan de Slag der Zilveren Helmen hebben deelgenomen.
Tags: Halen 18-105mm Oorlogsmonument War Memorial
© All Rights Reserved