Voormalige kapittelkerk in Rococostijl opgetrokken tussen 1754 en 1759
De toren en de twee westportalen werden volledig opgetrokken in Gobertangesteen
Indrukwekkend interieur met o.a. een massieve, koperen koorlezenaar, een arduinen, gotische doopvont en een houten 'Palmezelbeeld' uit de 16e-eeuw
Sint-Gorgonius was een Romeinse martelaar van wie de relikwieën vanuit Rome naar Hoegaarden werden gebracht in 765. Op de plaats van de huidige kerk stond al een kerk, die in 1724 door brand werd geteisterd. Zij werd daarna opnieuw opgebouwd door de boeren - bierbrouwers, van wie de meesten ook tot de bestuurders van de gemeente behoorden.
Deze monumentale kerk heeft een beveiligde torenkamer. Daar bevindt zich de doopvont gemaakt van blauwe arduinsteen. Vier gebeeldhouwde hoofden versieren de kuip, waarschijnlijk symbolen van de vier windstreken of paradijsstromen.
Samen met het kapittelhuis, waar vroeger de kanunniken van de collegiale kerk woonden, en de hoeve Arendsnest vormt de kerk een pittoresk geheel en weerspiegelt ze de welstand van de Hoegaardse brouwers in de 18e-eeuw.
© All Rights Reserved
Het is de voormalige woning van de kanunniken, verbonden aan de Sint-Gorgoniuskerk.
Aan het 18e-eeuwse huis liggen 2 interessante attracties: de Tuinen van Hoegaarden, en restaurant-brasserie Kapittelhuys.
Dankzij gravin Alpaïdis kon omstreeks 981 een kapittel van kanunniken worden gesticht om de kerkelijke diensten van gezang en gebeden meer luister te geven. Het kapittel bestond uit 12 leden en bleef zelfs tijdens het Franse bewind bestaan; de bezittingen werden verbeurd verklaard.
Het Kapittel had als hoofdbestaansreden het zingen van het koorofficie, om meer luister bij te brengen in de celebratie van de kerkelijke diensten en voor het afsmeken van Gods bescherming. De plaats van Kanunnik werd zeer begeerd, niet zo zeer voor de geestelijke verplichtingen, maar wel om de rijkelijke vergoedingen op te strijken.
Tags: Belgium Belgie Nikon d5300 Vlaams-Brabant 18-105mm Hoegaarden Kapittelhuis
© All Rights Reserved
Bak- en zandstenen gemeentehuis met twee verdiepingen en schilddak uit de 19de eeuw. Verhoogde begane grond met zandstenen sokkel en trapbordes; geprofileerde zandstenen rondboogramen op imposten; consoles dragen de onderdorpels der vensters; hoekkettingen. Uitspringende puilijst; op de tweede verdieping rechthoekige vensters. De uiterste traveeën van het gebouw springen licht vooruit. Veranderingen: gestileerd hoofdgestel onder de kroonlijst; frontons ter bekroning van de uitstekende traveeën en pui.
Tags: Hoegaarden Gemeentehuis Nikon d5300 18-105mm Vlaams-Brabant Belgie Belgium
© All Rights Reserved
Tags: Hoegaarden Vlaams-Brabant 18-105mm Nikon d5300 Park van Hoegaarden
© All Rights Reserved
© All Rights Reserved