De Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingskerk is een kerkgebouw in Heks in de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg. De kerk ligt aan de Henestraat en de Hekslaan en wordt omgeven door een ommuurd kerkhof.
Het gebouw is de parochiekerk van het dorp en is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming.
© All Rights Reserved
Tags: Heers Horpmaal 17-50mm Sint-Lambertuskerk Haspengouw Limburg
© All Rights Reserved
De Sint-Martinuskerk is een kerkgebouw in Mettekoven in de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg. De kerk ligt aan de Mettekovenstraat en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof.
De kerk is de parochiekerk van het dorp en is gewijd aan Sint-Martinus.
Opbouw
Het is een eenvoudig neoclassicistisch gebouw en bestaat uit een uitgebouwde westtoren, een eenbeukig schip met drie traveeën, een transept van een travee en een recht gesloten koor met één travee. Het gebouw is opgetrokken in baksteen, voorzien van rondboogvensters en wordt gedekt door een zadeldak van leien.
De toren heeft een rondboogportaal in een omlijsting van hardsteen met geprofileerde druiplijst in de westgevel. Dit wordt bekroond door een kruis en heeft verder doorlopende hardstenen imposten met erboven een oculus in een hardstenen omlijsting met uurwerk. In iedere gevel van de toren is er een rondboogvormig galmgat aanwezig en de toren wordt gedekt door een ingesnoerde naaldspits met leien.
Naast de toren bevinden zich twee flankerende kapellen die ieder een oculus hebben in de zijgevel.
Het koor heeft getoogde vensters. Tegen de oostgevel van het koor bevindt zich de sacristie die voorzien is van rondboogvormige muuropeningen.
Interieur
Het meeste kerkmeubilair is 19e-eeuws. Er zijn enkele oude beelden, zoals een Sint-Michael (16e eeuw); een Sint-Maarten (17e eeuw); een Sint-Amandus en een Heilige Rosa van Lima (18e eeuw). Ook zijn er laat-16e-eeuwse schilderijen, voorstellende Sint-Amandus, Keizer Constantijn en de heilige Thomas.
Op het kerkhof zijn enkele 17e- en 18e-eeuwse grafkruisen te vinden.
Geschiedenis
In 1839 werd de huidige kerk gebouwd en verving de oude kerk.
In 1857-1872 werd de toren herbouwd naar het ontwerp van Herman Jaminé uit Hasselt.
In 1925 werd de kerk gerestaureerd en vergroot door de bouw van het transept naar het ontwerp van J. Deré.
Tags: Mettekoven Heers Nikon Z5 Haspengouw Flanders Belgium Sint-Martinuskerk Limburg Belgien Belgique Belgie NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm
© All Rights Reserved
De Sint-Lambertuskerk is een kerkgebouw in Horpmaal in de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg. De kerk ligt aan de Cartuyvelstraat en wordt omgeven door een ommuurd kerkhof.
De kerk is de parochiekerk van het dorp en is gewijd aan Sint-Lambertus.
Opbouw,
Het gebouw bestaat uit voorstaande westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën en een recht gesloten koor met een travee. De toren wordt aan de zuidzijde geflankeerd door een traptoren en heeft verder vier geledingen, hoekbanden van mergelsteen, een rondboogportaal in een geprofileerde hardstenen omlijsting, in de tweede geleding van de westgevel een bifora in rondboogvormige mergelstenen omlijsting, in de derde geleding in iedere gevel een puntgevelmotief van mergelsteen met waarbinnen een drieledige blinde rondboog en in de bovenste geleding in ieder gevel twee bifora als galmgaten. Ten slotte heeft de toren een geprofileerde kroonlijst met mergelstenen afwerking en wordt ze gedekt door een ingesnoerde naaldspits met leien. Tegen de rechte oostgevel van het koor is de sacristie gebouwd.
Het schip heeft een Romaanse onderbouw in breuksteen (silex en kwartsiet) met blokken in vrij regelmatig verband. De sokkel heeft een afzaat en hoekband in kalksteen. De oostgevel van het schip is in breuksteen opgetrokken met in de top van de gevel een oculus in rechthoekige geprofileerde mergelstenen omlijsting. De zijbeuken hebben een bovenbouw van baksteen die waarschijnlijk uit de 18e eeuw dateert, een onderdorpel in kalksteen en zijn voorzien van rondboogvensters in een mergelstenen omlijsting met negblokken in een regelmatig verband.
Het koor heeft muurpanden uit verschillende perioden. Aan de kant van het schip bevinden zich in de onderbouw zware, gebosseerde kalkstenen blokken in regelmatig verband en de rest is grotendeel sopgebouwd uit kleine vrij regelmatige breukstenen, silexblokken en blokken van een soort ijzerzandsteen. De gevel van de koorsluiting is opgetrokken in mergelsteen, die vermoedelijk stamt van de restauratie uit 1521. De in dit gedeelte aanwezig smalle spitsboogvensters werden gedicht vermoedelijk bij de bouw van de toren en vervangen door de huidige rondboogvensters. De sacristie tegen de oostgevel is vermoedelijk in het begin van de 18e eeuw opgetrokken, met alleen nog origineel het vierkante getralied venster in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop.
Van binnen is het gebouw bepleisterd, heeft vlakke zolderingen en tussen het schip en de zijbeuken bevinden zich rondboogarcaden die rusten op zware kapiteelloze pijlers. Versieringen van rococostucwerk zijn aangebracht op de zoldering en de spitsboogvormige scheiboog.
Geschiedenis,
In 1181 werd er voor het eerst melding gemaakt van het eigendomsrecht van de kerk. De kerk behoorde toe aan het kapittel van St.-Martin van Luik die hier het patronaatsrecht en tienden bezat. Van de tienden hoorde een gedeelte toe aan het kapittel van Tongeren.
In 1521 vond er een restauratie plaats met steen van Sichem.
In 1715 had de toren een bouwvallige staat en vonden herstelwerkzaamheden plaats.
Tussen 1799 tot 1802 was de kerk tijdens de Franse bezetting gesloten.
In 1823, 1824, 1874, 1878 en 1886 werden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd.
In 1860 werd de totaal vervallen toren afgebroken en vervangen door een nieuwe toren, de huidige.
In 1897 werd de kerk gerestaureerd.
In 2000 werd het orgel beschermd als monument.
Tags: Horpmaal Heers Sint-Lambertuskerk Church Kirche Eglise 16-300mm Tamron 16.0-300.0 mm f/3.5-6.3 Église Kerk
© All Rights Reserved
Tags: Heers Horpmaal Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap 17-50mm Haspengouw Limburg Kapel Chapelle Kapelle Chapel
© All Rights Reserved