Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / What's Around / Sets / NL Valkenburg aan de Geul
11 items

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Kasteel Den Halder is een kasteel in het centrum van het Zuid-Limburgse Valkenburg. Het direct aan de Geul gelegen kasteel is ontstaan uit een middeleeuwse verdedigingstoren, die onderdeel was van de vestingwerken van Valkenburg. Het gebouw is een rijksmonument.

Naamgeving
De naam Den Halder is afgeleid van het woord "houder", hetgeen betekent dat de toren bedoeld was om de vijand tegen te houden.

Geschiedenis
De eerste vermelding van Den Halder als vestingstoren komt voor in een akte uit 1381 van de hertog van Brabant, die Valkenburg na een wekenlang beleg veroverde. De eerste met naam bekende bewoner is ene Peter van Ellerhorn, vermeld in 1573. Den Halder was toen blijkbaar reeds een bewoonde verdedigingstoren of donjon. Den Halder werd pas een echt kasteel in het begin van de 17e eeuw, met name door de grote verbouwing die Gerard van Meer in 1635 liet uitvoeren. Bij het kasteel behoorde een hoeve, een oliemolen, een grote boomgaard en andere landerijen, en enkele vijvers.

In 1739 kocht de Maastrichtse schepen Peter Boomhouwer het kasteel van de Van Meers, om het vervolgens door te verkopen aan de burgemeester van Wezet. Achtereenvolgens wisselde het kasteel van eigenaar, tot in 1804 de in Limburg bekende familie Van Pallandt het aan Bertrand Loisel verkocht, een Fransman, die het in Valkenburg tot burgemeester bracht. De bij het kasteel behorende olie- en meelmolen aan de Lindenlaan kwam eveneens in zijn handen en werd onder zijn leiding verbouwd. Sindsdien staat de molen bekend als de Fransche Molen.

Doordat Valkenburg zich in de 19e eeuw ontwikkelde tot vakantie- en kuuroord, was er grote behoefte aan bouwgrond voor hotels en buitenhuizen. Een deel van het landgoed werd door de gemeente aangekocht en ingericht als park. De Valkenburger Habets werd de nieuwe eigenaar van het kasteel en liet het grondig restaureren. Daarna waren de families De Casalette en Rooding eigenaren, waarbij het kasteel als kantoor in gebruik was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het behoorlijke schade op. Na de oorlog werd het kasteel door de gemeente aangekocht en opgeknapt. Het werd het onderkomen van het streekmuseum van Valkenburg en daarna van de provinciale VVV van Limburg.

Beschrijving
Kasteel Den Halder ligt aan het riviertje de Geul, de rivier stroomt langs de achtergevel van het kasteel. Het kasteel is opgetrokken uit Limburgse mergel en bestaat uit een rechthoekig gebouw, in 1635 aangebouwd aan een 15e-eeuwse verdedigingstoren. Deze Haldertoren is een vierkante donjon, die later als traptoren fungeerde. Het grotendeels 17e-eeuwse huis werd in de 18e eeuw gewijzigd. Naast het kasteel is een openbaar stadspark, het Halderpark, dat anno 2014 wordt gereconstrueerd, onder meer om de stadsgracht weer zichtbaar te maken.

Tags:   Kasteel Den Halder Kasteel Castle Château Schloss Sigma17-50mm 2.8 Valkenburg Nederland Holland Netherlands Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 17-50mm

N 1 B 69 C 0 E Jul 29, 2018 F Dec 4, 2018
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • O
  • L
  • M

De Grendelpoort is een van de drie middeleeuwse stadspoorten van het Nederlandse vestingstadje Valkenburg. De sterk gerestaureerde poort van Limburgse mergel is sinds 1967 beschermd als rijksmonument.

Tags:   Valkenburg Grendelpoort Nederland Nikon d5300 Sigma17-50mm 2.8 Rijksmonument Valkenburg aan de Geul Netherlands Stadspoort Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 17-50mm

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

De Franse Molen of Fransche Molen is een watermolen die gebruikmaakt van het water van het riviertje de Geul en staat midden in Valkenburg.

De molen is een rijksmonument.

Geschiedenis
In 1804 werd op de rechteroever van de noordelijke tak van de Geul in Valkenburg een watermolen gebouwd door Bertrand Loisel die van oorsprong van Franse afkomst was. Vanwege zijn afkomst werd deze molen de Franse Molen genoemd. De molen was recht tegenover de oliemolen gebouwd (later als schors- of looimolen) die op de linkeroever was gebouwd en reeds in de 16e eeuw werd vermeld.

In 1926 verkreeg men toestemming om de twee houten waterraderen te vervangen door één rad. Door problemen met de regeling van het water in de Geultakken kon het nieuwe rad niet eerder dan in 1929 worden geplaatst. Het waterrad was gemaakt van ijzer en had een doorsnede van vijf meter en een breedte van 1,9 meter.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de molen stilgelegd.

In 2006 tot en met 2008 werd het molengebouw gerestaureerd.

Tags:   Franse Molen Nederland Sigma17-50mm 2.8 Valkenburg Holland Netherlands Watermolen Fransche Molen Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 17-50mm

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Kasteel Valkenburg is een kasteelruïne in het Zuid-Limburgse vestingstadje Valkenburg. De voor Nederland zeldzame hoogteburcht ligt op de Heunsberg, een uitloper van het plateau van Margraten. Het kasteel, ooit de burcht van de heren van Valkenburg, werd in 1672 verwoest maar nooit geheel afgebroken. De Valkenburgse kasteelruïne is een belangrijke toeristische attractie en sinds 1967 een beschermd rijksmonument.

Tags:   Kasteelruine Kasteel Valkenburg Nederland Sigma17-50mm 2.8 Valkenburg Holland Netherlands Slot Burcht Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 17-50mm

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

De Geulpoort is een van oorsprong middeleeuwse stadspoort in de stadsmuur van Valkenburg. De poort werd vanaf 1644 in de loop der jaren geheel gesloopt, maar in 2014 is een reconstructie van het origineel gebouwd.

Ligging
De Geulpoort ligt aan de noordzijde van het historische centrum van Valkenburg. Aan de stadszijde van de poort sluit de Grotestraat aan. Schuin tegenover de poort ligt de middeleeuwse H.H. Nicolaas en Barbarakerk. Aan de veldzijde vormt een brug over de Geul de verbinding met het Theodoor Dorrenplein.

Geschiedenis

De Geulpoort is waarschijnlijk in het tweede kwart van de 14e eeuw gebouwd als onderdeel van de in deze periode vernieuwde stadsomwalling van Valkenburg, samen met de Grendelpoort en de Berkelpoort. Op de oude kaart van Jacob van Deventer uit de 16e eeuw is de stadspoort bijna net zo groot als de kerk die ernaast staat. Het eveneens vlakbijgelegen stadskasteel Den Halder is in de 17e eeuw ontstaan uit een versterkte hoektoren van de omwalling.

De Geulpoort sloot aan op de uitvalsweg richting Sittard en Heinsberg, het gebied waar de heren van Valkenburg oorspronkelijk vandaan kwamen. Buiten de poort bevindt zich het zogenaamde Geuleiland. Hier bevinden zich onder andere het Spaans Leenhof (Valkenburg was na het Partagetraktaat Staats; het gebied buiten de Geulpoort behoorde tot de Spaanse Nederlanden) en twee watermolens, de Oude Molen en de Fransche Molen.

In 1644 en 1672 werden delen van de stadspoort geslecht en in 1782 zijn de laatste delen van de Geulpoort afgebroken.[1] De afmetingen van het grondvlak van de poort was 7 bij 7 meter. In 2010 zijn op de plaats van de stadspoort opgravingen verricht, waarbij de bovenkant van de fundering aangetroffen werd op een diepte van ongeveer een halve meter tot een meter onder de huidige bestrating. Bij de opgraving bleek dat de restanten bijzonder goed bewaard gebleven zijn, ondanks de vele kabels en leidingen in de grond. Ook zijn er aan beide zijden van de doorgang de scharnierstenen gevonden waarin de (houten) poortdelen zaten. Tevens is er aan de oostzijde de aansluiting naar de stadswal teruggevonden.[2]

Herbouw

In 2010 werden plannen gepresenteerd om de stadspoort te herbouwen. De plannen pasten binnen het streven om het historische karakter van de Valkenburgse binnenstad meer te benadrukken, onder andere door de renovatie van de Geulkades en de versmalling van een aantal Geulbruggen, waardoor de overgang van de historische stad naar het Geuleiland weer zichtbaar is geworden. Onderdeel van de plannen was ook de restauratie van de stadspoorten, het heraanleggen van een deel van de stadsgracht en het beter toegankelijk maken van Kasteel Valkenburg. In 2013 nam de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul het besluit de Geulpoort compleet te herbouwen.[3] De poort is in 2014 geheel herbouwd van Sibbersteen, een harde soort Limburgse mergel. De vormgeving is deels gebaseerd op een 14e-eeuwse miniatuur, deels op een eigentijdse invulling met onder andere een uitzichtplatform. De nieuwe Geulpoort werd begin 2015 geopend.

Tags:   Geulpoort Nederland Sigma17-50mm 2.8 Valkenburg Holland Netherlands Sigma 17.0-50.0 mm f/2.8 17-50mm


45.5%