Tags: Aalst Baardegem Nikon Z8 Sint-Barbarakapel Kapel Chapelle NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Kapelle Chapel
© All Rights Reserved
De Sint-Margaretakerk is de parochiekerk van de tot de Oost-Vlaamse gemeente Aalst behorende plaats Baardegem, gelegen aan Baardegem-Dorp 43A.
Geschiedenis
Tot 1258 vormde Baardegem samen met Meldert één parochie waarvan het patronaatsrecht berustte bij de Abdij van Affligem. In 1258 werd Baardegem een zelfstandige parochie en rond die tijd is een vroegromaans zaalkerkje gebouwd. Later ontstond een laatromaans kerkje waarvan het koor gevormd werd door het oudere kerkje. In de 14e eeuw werd het koor verbouwd en werd een traptoren bijgebouwd. In de 15e eeuw werden de noordelijke transeptarm en het middenschip verbouwd. In de 16e eeuw werd de kerk door brand zwaar beschadigd. In 1629 werdde toren hersteld en rond dezelfde tijd werd het interieur aangepast. In 1666 kwam de zuidelijke transeptarm, in barokstijl, tot stand. In 1750 werden verbouwingen uitgevoerd in classicistische stijl.
Omstreeks 1800 en 1970 vonden restauraties plaats.
Gebouw
Het gebouw is bijna helemaal gebouwd in Balegemse steen. Het betreft een kruisbasiliek met ingebouwde laatromaanse westtoren (3e kwart van de 13e eeuw) en bijbehorende traptoren (1e kwart van de 14e eeuw). De westgevel heeft een roosvenster. De ingebouwde toren op vierkante plattegrond heeft drie geledingen en een ingesnoerde naaldspits. Het zuidelijk transept heeft een klokgeveltje in barokstijl.
Het koor is iets lager dan het kerkschip.
Interieur
De kerk bezit een schilderij van Gaspar de Crayer uit 1653, dat de val van Christus en de heilige Veronica verbeeldt. Er zijn twee terracotta-beelden en één houten beeld van Sint-Margareta, mét de draak, uit de 17e eeuw. In Sint-Jozef in terracotta is van 1688. Een terracotta-beeld van Johannes de Doper en Christus, is van ongeveer 1750. Een houten Mariabeeld is van ongeveer 1600, een houten beeld van Sint-Jozef met Kind is van de 2e helft van de 18e eeuw en een houten Christusbeeld is van het eerste kwart van de 18e eeuw.
Er is een 18e eeuwse biechtstoel en een herinneringskruis voor Jan Frans Vonck,één der leiders van de Brabantse Omwenteling (1789-1790). Er is ook een grafsteen voor de familie Vonck.
Tags: Aalst Nikon Z8 Baardegem Oost-Vlaanderen Flanders Sint-Margaretakerk Belgium Belgien Belgique Church Flandre Flandern Kirche Eglise NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Vlaanderen Église Kerk
© All Rights Reserved
Het Schepenhuis van Aalst, zoals het nu bestaat is een gebouw uit de 15e eeuw en wordt ook wel het Belfort van Aalst of Oud-Schepenhuis genoemd. Het staat op de Grote Markt en bestaat uit drie delen, namelijk het schepenhuis zelf, het belfort en het gebiedshuisje (groot 0,038 hectare). Het belfort staat als onderdeel van de belforten in België en Frankrijk op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed.
Schepenhuis
Het oorspronkelijke huis werd in Leedse zandsteen gebouwd in 1225, dus in vroeg gotiek. Het onderste deel van de achtergevel is romaans (ca. 1230). Het Schepenhuis is vermoedelijk de oudst bewaarde in zijn soort in de Nederlanden, hoewel het verschillende malen verwoest en herbouwd is. Zo werd het gebouw in 1380 platgebrand tijdens een Gentse opstand onder leiding van Lodewijk van Male. Tot in 1650 had het Schepenhuis ook een altaar, waar dagelijks de mis werd gelezen. [1]De gemeenteraadszittingen vinden er sedert de jaren 1980 opnieuw plaats.
Belfort
Het belfort werd pas in 1460 gebouwd met daarin een beiaard. Op de voorzijde staan twee beelden die de graven van Vlaanderen en van Aalst voorstellen. Daartussen hangt een zonnewijzer uit 1600. Op 7 juli 1879 brandde een gedeelte van het gebouw opnieuw af tijdens een vuurwerk. De voorgevel, het fronton, het torentje en het belfort werden hersteld en de beiaardklokken werden hergoten en uitgebreid van 38 naar 52. In 2021 raakte bekend dat het Belfort grondig gerestaureerd wordt.[2][3] In de nissen, boven de leuze (1555) Nec spe, nec metu (noch door hoop, noch door vrees), bevinden zich de beelden van een krijger en een poorter, symbolen van de macht en de vrijheid van het oude Aalst alsook het Land van Aalst.
Beiaard
De nog werkende beiaard herinnert elk kwartier aan de eeuwenoude aanwezigheid van het belfort op de Grote Markt. De neogotische cijfers van het uurwerk op de toren werden in de jaren 1960 vervangen door een wijzerplaat met halve bollen. De Aalstenaars noemden van toen af het belfort "de tettentoeren", verwijzend naar de gelijkenis tussen de klok en borsten.
Gebiedshuisje
Het vooruitspringend laatgotisch gebiedshuisje (1474) werd in 1543 afgebroken en herbouwd. Heeft bovenaan vijf beelden uit de 19e eeuw: keizer Karel, Dirk van Aalst, de Latijnse dichters Jan en Korneel de Schrijver en de schilder Pieter Coecke van Aelst. In het gebiedshuisje werden door de baljuw of de stadhouder wetten afgekondigd.
Kelders
Onder het gebiedshuisje bevindt zich een 23-delige trap die leidt tot aangelegde kelders die als folterkamers gebruikt werden. Hier werd de bende van Jan de Lichte berecht. Dit unieke complex kreeg een hedendaagse culturele bestemming, als vergaderruimte of tentoonstellingsruimte. Een korte tijd waren de kelders ook onderdeel van een escape room.
Tags: Aalst Belfort van Aalst Nikon Z8 Schepenhuis Oost-Vlaanderen Belgium Belfries of Belgium and France Flanders UNESCO-Werelderfgoedlijst In Explore Belgique Belgien Flandre Flandern NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Belfort Belfry Beffroi Glockenturm TOP Vlaanderen
© All Rights Reserved
De Borse van Amsterdam of Beurs van Amsterdam is een historisch pand op de Grote Markt in de Belgische stad Aalst. Op de plaats van de huidige Borse stond in de late middeleeuwen het Vleeshuis. De huidige Borse van Amsterdam werd in 1630 gebouwd, in een laat-renaissancebouwstijl met open galerij in bak- en zandsteen.
Geschiedenis
De Gilde van Vleeshouwers ontving in 1391 van het Aalsters stadsbestuur grond voor de bouw van een vleeshuis. Het pand bleef tot 1629 in gebruik. Toen moest het ontruimd worden, evenals enkele belendende panden om de vergroting van het marktplein van de Grote Markt mogelijk te maken.
Het huidige bouwwerk werd opgetrokken tussen 1630 en 1634, onder bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen. In het gebouw vonden een wacht van gerechtsdienaars, een leenhof en een wezenkamer hun plaats.
In 1663 verkochten de Wezenmeesters hun zaal aan de Rederijkerskamer van de Heilige Barbara., de kamer werd voortaan aangeduid als Barbarakamer, de toren kreeg toen de naam van Barbaratoren. De toren was evenwel in slechte staat en moest in 1683 afgebroken worden. De Barbaristen, later gekend als Catharinisten behielden hun deel van het gebouw tot het einde van de 18e eeuw.
In 1683 en na de brand van 1743 werd het gebouw hersteld en verbouwd. In 1788 werd in de rechterhelft een herberg gevestigd met de naam "De Vetzak". Die naam zou later gewijzigd worden in "Borse van Amsterdam", een benaming die voor het eerst vermeld werd in 1829.[1] De naam zou verwijzen naar de afspanning op de handelsroute Rijsel-Amsterdam, maar het is waarschijnlijk dat de naam werd ingegeven door de opvallende gelijkenis van de zuilengalerij met die van de oude beurs van Amsterdam.
In de 19e eeuw veranderde het bouwwerk regelmatig van eigenaar en gebruikers, maar de gerechtsdienaren, later politiewacht, wachthuis en politiecommissariaat bleef tot het einde van de 19e eeuw, tot 1898, in de Borse gevestigd.
Rond 1863, ten tijde van Daens, werd het bouwwerk aangekocht door de behoudsgezinde Katholieke Partij ("Eendracht: Catholieke kring - L'Union cercle catholique") met als boegbeeld Charles Woeste om er een verenigingslokaal in onder te brengen, waar concerten en conferenties georganiseerd konden worden en de kringleden goede lectuur konden ontlenen.
In 1908 werd het bouwwerk gerestaureerd. De lantaarntoren of Barbaratoren, na verval afgebroken in 1683, werd in 1908 gereconstrueerd, onder toezicht van de stadsarchitect Jules Goethals.
Als Beurs van Amsterdam werd het bouwwerk erkend en beschermd als monument van onroerend erfgoed op 27 september 1945. De Borse werd grondig gerestaureerd tussen 1949 en 1951, nadien werd in de Borse van Amsterdam een restaurant gevestigd.
Tags: Flanders Aalst Oost-Vlaanderen Belgium Beurs Borse van Amsterdam Nikon Z8 Belgien Belgique NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm
© All Rights Reserved
Tags: Belgium Nikon Z8 Aalst Oost-Vlaanderen Flanders Stadhuis City Hall Belgien Belgique Flandre Flandern NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Vlaanderen Town Hall Mairie Rathaus
© All Rights Reserved