Tags: Holland Nikon Z8 Uitzichttoren Pompejus Halsteren Nederland Bergen op Zoom Noord-Brabant Fort De Roovere Landscape Mozesbrug Reflection Reflectie NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Uitkijktoren Watchtower Toeristentoren Landschap Paysage Landschaft Spiegelbeeld Weerspiegeling
© All Rights Reserved
Tags: Halsteren Bergen op Zoom Nederland Noord-Brabant Uitzichttoren Pompejus Holland Nikon Z8 Symmetrie Symmetry In Explore Fort De Roovere NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Uitkijktoren Watchtower Toeristentoren
© All Rights Reserved
Tags: Bergen op Zoom Nikon Z8 Sint-Gertrudiskerk Noord-Brabant Nederland Holland Grote Markt Grand Place NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm
© All Rights Reserved
Het Stadhuis van Bergen op Zoom is een stadhuis aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. Het heeft een bordes en rood met witte luiken. Het pand is opengesteld voor publiek en functioneert als trouwlocatie.
Geschiedenis
Het stadhuis bestaat eigenlijk uit drie panden. Het linkergebouw met de poort, ‘de Oliphant’. Het eigenlijke stadhuis, ‘het schepenenhuis’ in het midden (de hoofdingang en de drie vensters aan de linkerzijde). En het pand aan de rechterzijden, ‘Leeuwenborgh’. Het eigenlijke stadhuis, ‘het schepenenhuis’, is al 600 jaar oud en gebouwd tussen 1398 en 1403. Het pand dat hiervoor stond was waarschijnlijk ook het stadhuis maar dit is verloren gegaan in de stadsbrand van 1397.
In 1444 legde een tweede stadsbrand het pand ‘Leeuwenborgh’ in de as. Hierna werd het herbouwd en in 1498 werd het gekocht door het stadsbestuur. In 1544 volgende het pand ‘de Oliphant’ dat daarvoor nog onderdeel uitmaakte van het naast gelegen pand, ‘de Draak’. De panden waren dan van binnen wel één, aan de buitenkant was dit nog niet zichtbaar.
In 1600 besluit het stadsbestuur dat de gevels van de panden één gebouw moeten vormen. In 1605 worden de plannen gemaakt om de gevels te vervangen door een natuurstenen gevel, het werk wordt echter pas in 1611 uitgevoerd. Hierbij worden ook de daken samengevoegd. De hoogteverschillen in de vloeren getuigen nog van de samenvoeging van de verschillende panden. In 1762 wordt besloten de gevel te witten en in 1872 wordt besloten dat de hele natuurstenen gevel moet verdwijnen achter een laag pleisterwerk. Bij de renovatie in de jaren dertig van de twintigste eeuw wordt besloten om de gevel weer in oude glorie te herstellen. De pleisterlaag wordt verwijderd en de houten kozijnen worden (opnieuw) vervangen voor natuurstenen.
Het stadhuis blijft groeien en de gebouwen achter de drie oorspronkelijke panden worden ook opgeslokt door het stadhuis. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw worden de laatste uitbreidingen gepleegd. Maar aan het einde van de eeuw wordt toch besloten om een nieuw stadskantoor te betrekken aan plein XIII.
De gevel van het gebouw kende een aantal beelden die de vier kardinale deugden voorstellen, waarvan er twee nog op de gevel staan. Onder staat Justitia, ze heeft een zwaard en een weegschaal, ze staat voor de gerechtigheid. Het bovenste beeld is Prudentia, ze had oorspronkelijk een spiegel vast maar deze is verdwenen, aan de houding kan dit echter wel herleid worden. De spiegel stond voor wijsheid en voorzichtigheid. Bij de restauratie in de jaren 30 zijn echter ook twee beelden verdwenen: het eerste is Fortitudo, de moed en sterkte. De nis waar hij in stond is gedicht met een houten luik. En het tweede beeld is Temperantia, de Gematigdheid. Zij stond op de nok van de gevel. Boven de poort bij het Sint-Annastraatje is nog een beeld tevoorschijn gekomen: Sint Getrudis de patroonheilige van Bergen op Zoom.
Tags: Bergen op Zoom Nikon Z8 Nederland Noord-Brabant Holland City Hall Netherlands North Brabant Stadhuis NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm Town Hall Mairie Rathaus
© All Rights Reserved
De Gevangenpoort (ook Lievevrouwepoort ) in Bergen op Zoom is het oudste monument van de stad. De poort dateert uit de 14e eeuw en is een van de overgebleven voorbeelden van stadspoorten zoals die in de middeleeuwen in Nederlandse steden te vinden waren. Het is de enige stadspoort overgebleven in Bergen op Zoom, en een rijksmonument.
Geschiedenis
De Lievevrouwepoort stond aan de westerzijde van de stad, was onderdeel van de toenmalige vestingmuur en was de toegang tot de Lievevrouwestraat. De poort is gebouwd in het midden van de 14de eeuw (waarschijnlijk rond 1335) en is een van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland. Het bestond uit twee robuuste torens van Gobertanger kalksteen en schietgaten die berekend zijn op kruisbogen. Het had een voorpoort met kleinere torens en een stenen brug over de stadsgracht.
De poort verloor zijn functie toen het havengebied in 1484 omwald werd, waardoor hij binnen de stad kwam te liggen. De oudere delen van de stadsmuur die op de poort aansloten, werden kort daarna gesloopt.
De poort wordt aan de stadszijde met baksteen uitgebreid en krijgt hierna, waarschijnlijk in 1485, de functie als gevangenis. Hierdoor werd het gebouw ook 'Gevangenpoort' genoemd. Door de protestantisering in de 16de eeuw raakte de naam Lievevrouwepoort in onbruik. De poort was eigendom van de markies van Bergen op Zoom. De uitbreiding aan de centrumzijde werd gebruikt als woning van de cipier en zijn gezin.
In 1619 werd de vervallen voorpoort gesloopt. De bijbehorende stenen brug ligt nog vrijwel intact onder het asfalt van de Westersingel.
Tot 1931 heeft het gebouw dienstgedaan als gevangenis. Uit de gevangenisperiode zijn interessante sporen overgebleven, zoals allerlei teksten en tekeningen die de gevangenen in houten muren en deuren hebben gekerfd. Het oudste ingekerfde jaartal is 1622.
Na een inwendige restauratie in 1932 werd het Gemeentemuseum van Bergen op Zoom in de Gevangenpoort gehuisvest, totdat het Markiezenhof die functie overnam.
In latere jaren werd het gebouw onder meer gebruikt als jeugdbibliotheek en tentoonstellingsruimte van de archeologiestichting 'In den Scherminckel'.
In 2014-2015 werd de poort ingrijpend gerestaureerd en heringericht door Weyts Architecten uit Bergen op Zoom. Het was de eerste grote restauratie in zestig jaar tijd.
Huidige functie
De Gevangenpoort is nu in gebruik als tentoonstellingsruimte voor het Historisch Centrum Het Markiezenhof gelegen in de Steenbergsestraat.
Het monument is in het toerismeseizoen (van 27 april tot 31 oktober) tijdens regelmatige openingstijden of op afspraak te bezoeken. Vrijwilligers van de stichting Stadsgidsen Bergen op Zoom geven er vrijwel dagelijks rondleidingen.
In één van de onderste torenkamers is sinds 2015 een escaperoom gevestigd, genaamd Escape the Gate. De spelers lossen hierbij puzzels op die met de historie van de poort te maken hebben.
Verder wordt de Gevangenpoort verhuurd als locatie voor huwelijken en kleine evenementen.
Tags: Gevangenpoort Bergen op Zoom Nikon Z8 Noord-Brabant Nederland Holland North Brabant Lievevrouwepoort Vestingmuur Rijksmonument NIKKOR Z 24-120mm f/4 S z24-120mm
© All Rights Reserved