Tussen de Gooise Tram en de Remise Linnaeusstraat in ligt aan de Oranje Vrijstaatkade de voormalige busgarage Oost en de Oostergasfabriek. Eigenlijk hoort dit complex dus niet in het rijtje thuis, ware het niet dat na beëindiging van de exploitatie als busgarage er een spooraansluiting werd gelegd om overtollig trammaterieel te kunnen stallen. Ook de museumorganisaties maakten hier dankbaar gebruik van. Bij de sanering/renovatie van het Oostergas gebied moest de remise/garage ontruimd worden en thans is het onderdeel van een cultureel bedrijven centrum. Vreemd genoeg is over de geschiedenis van het complex vrijwel niets te vinden op Internet, behalve dat het oudste deel er al in 1890 stond, dus wie meer info heeft is van harte welkom die te delen....
Tags: Amsterdam City Bussen Busses GVB TRAM TRAMS TRANSPORT DEPOT DEPOTS REMISE Remises NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NoordHolland HOLLAND Strassenbahn RAIL RAILS reflections of the past
© All Rights Reserved
De remise Linneausstraat is een voormalige tramremise van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Het gebouw werd in 1884 gebouwd naar een ontwerp van Abraham Salm en gebruikt als stalling voor de paardentrams.
Vlakbij was het eindpunt van de paardentramlijn Dam – Linnaeusstraat, die werd ingesteld in 1884. In 1903 werd deze paardentramlijn vervangen door de elektrische tramlijn 9, met eindpuntlus en standplaats in de 3e Oosterparkstraat. ( rechts op de foto)
Deze remise werd voortaan gebruikt als stalling voor vroegere paardentrams, die nu dienst deden als bijwagen achter de elektrische motorwagens. Dit bleef zo tot in de jaren dertig. Daarna bleef dit complex nog in gebruik als opslag van niet meer gebruikt trammaterieel tot 1952. Daarna was het een opslagloods en garage. In 1986 werd een groot deel van het complex gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Het hoofdgebouw bestaat echter nog steeds, en wordt momenteel weer verhuurd als winkel.
Tags: Amsterdam City TRAM TRAMS TRANSPORT REMISE Remises DEPOT DEPOTS NETHERLANDS NEDERLAND Nederlandse NoordHolland HOLLAND GVB
© All Rights Reserved
Blik in de Pancrasstraat. Hier lag ooit de toegang tot een grote tramremise..
De Remise Roetersstraat, later beter bekend als Remise Nieuwe Achtergracht, was een hoofdremise van de Gemeentetram Amsterdam. De remise was voor de tramexploitatie in gebruik van 1904 t/m 1952. Het complex werd gebouwd op de plek waar sinds 1877 de Amsterdamse Omnibusmaatschappij haar werkplaatsen en kantoren had. Het nieuwe remisecomplex, dat in twee gedeelten werd opgeleverd, had een oppervlakte van in totaal 5270 vierkante meter.
Oorspronkelijk was de ingang van de remise aan de Roetersstraat.Later kwam er ook een toegang vanuit de Sarphatistraat en Pancrasstraat bij de Nieuwe Achtergracht. De inrit bij de Roetersstraat verviel toen om in 1933 weer in gebruik genomen te worden.
Door de bouw van de remise Lekstraat werd in 1934 het complex voor een groot deel overbodig. Er werden alleen nog een aantal spitsuurdiensten gereden op de tramlijnen vanuit Oost. Verder werd het complex gebruikt voor de opslag van overtollig en buitendienst-staand materieel. Van 1941 tot 1943 werd tramlijn 10 weer volledig vanuit deze remise geëxploiteerd.
In 1952 degradeerde de remise volledig tot verzamelplaats van pekelwagens en van terzijde gesteld materieel, dat hier (meestal) wachtte op afvoer. Vanaf 1954 werd de remise ook gebruikt als opslagplaats van buitendienst-staand autobusmaterieel. In tegenstelling tot de trams betrof het hier merendeels gloednieuwe bussen die nog niet in dienst gesteld waren door overbodigheid, omdat men te veel bussen had aangekocht vooruitlopend op niet uitgevoerde plannen voor het verbussen van tramlijnen. De toegangssporen in de Roetersstraat verdwenen toen. Ook bood de remise tot de ingebruikname van een nieuwe garage in west korte tijd onderdak aan een aantal buslijnen. In 1964 werd het laatste materieel uit de remise afgevoerd en kwam het complex leeg te staan. De toegangssporen in de Pancrasstraat verdwenen ook en in 1966 werd begonnen met de ontmanteling en sloop van het complex..
Nog tot in de jaren'70 waren in de Sarphatistraat enige rudimentaire spoorresten te zien van de inrit.
© All Rights Reserved
De latere uitbreiding uit 1943 is verwijderd, samen met de toiletgroep en portiersloge/verblijf van de onderinspecteur, die de straat doodlopend maakte. Daardoor is de oorspronkelijke gevel uit 1902 van de vroegere revisiehal weer zichtbaar geworden, wat het gebouw een heel ander en veel imposanter aanzien geeft. Ook de Tollenstraat loopt nu weer helemaal door tot aan het Bellamyplein.
Voor een plattegrond van de voormalige remise zie deze link naar de Beeldbank:
beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/start/44...
Tags: Amsterdam City GVB TRAM TRAMS TRANSPORT DEPOT REMISE Remises reflections of the past RAIL RAILS NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NoordHolland HOLLAND
© All Rights Reserved
Blik op de traverse; de oorspronkelijke rails liggen hier in de vloer, waarvan het patroon duidelijk de plek van de vroegere traverse aangeeft. Ook de grote remise deuren zijn gehandhaafd, wat de oorspronkelijke functie van het gebouw extra benadrukt.
Tags: Amsterdam City TRAMS TRAM TRANSPORT RAIL RAILS REMISE reflections of the past DEPOT DEPOTS Remises GVB NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NoordHolland HOLLAND
© All Rights Reserved