Format: Fotopositiv
Dato / Date: 17 Mai 1945
Fotograf / Photographer: Ingeborg Ranum (1910-1991)
Sted / Place: Kongens gate, Trondheim
Google Street View: goo.gl/maps/exiXZ51czZP2
Wikipedia: 17. mai (grunnlovsdag)
Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H49.B06.IR036
Merknad: Bilde donert til Trondheim Byarkiv av A. Bruskeland 05.10.2015.
Adresseavisen 19 Mai 1945 s. 1:
Tropperevy som Trondheim aldri har sett maken til.
Store ovasjoner og begeistret hyldest under defileringen
Maken til tropperevy har iallfall Trondheim aldri sett! Defileringen ble en begivenhet som seint vil glemmes og det var en stor dag for oberst
Holtermann som mønstret sine gutter i nærvær av titusener takknemlige og jublende trondheimsborgere. Allerede da troppene marsjerte fra sine repsektive forlegninger til Høgskoleområdet ved 13-tiden var det svart av folk i gatene og de aller fleste samlet seg i sentrum, hvor selve defileringen for kommandostabene skulde finne sted.
Da troppene toget over Elgesæter bru og inn i sentrumsgatene steg jubelen til fantastiske høyder og kulminerte utenfor Vår Frue kirke hvor oberst Holtermann og kommandostabene hadde tatt oppstilling. Divisjonsmusikken i sine elegante blå uniformer spilte feiende opp defilermarsjen da den første kolonne kom til syne. Heimestyrkene gikk i teten - en hedersgest som var fullt fortjent. Alle disse guttene var karer som har vært i innsats her i Norge under okkupasjonen og utført mangt et farefullt oppdrag. Blant annet såes en avdeling av de såkalte U.K.-guttene som er spesialutdannet i England og som tok seg godt ut i de regulære uniformer. Tre grupper var representert, nemlig Crawfield, Lark og Polarbear.
Våre allierte tropper som også var representert ved defileringen, ble gjenstand for store ovasjoner - først de britiske marinegaster i sine flotte, karakteristiske uniformer, og i deres kjølvann de populære amerikanske fallskjermjegere som har ligget i innsats i Nord-Trøndelag siden palmesøndag. De bar alle synlige tegn på å være elitesoldater, herdet og trenet gjennom årelange øvelser.
For første gang fikk vi også se de norske styrkene i Trondheim under samlet tropp. Det fortelles at disse guttene som alle er flyktet over til Sverige for å stille seg til fedrelandets tjeneste, hadde ventet seg en ganske annen og mer farefull innsats i kampen for mor Norge. De syntes at den fredelige innmarsjen var et alt for lite offer i forhold til hva de hadde ønsket å gi, men de fikk iallfall de mest fullgyldige beviser for at en ting har de erobret fullt og helt - trøndernes hjerter! Mønstringen var imponerende, og etter som kolonnene passerte revy - infanterisoldater, tren, bilkompanier, forsyningskompanier, feltsykehus, hjulryttere osv., gikk der også mange takknemlige tanker over grensen til svenskene. Det ble en stolt manifestasjon av brorskapstanken slik som den har besjelet vårt frendefolk mens Norge var i nød. Særlig oppmerksomhet hva utstyret angår vakte de endeløse kolonner av prektige biler. Guttene virket friske, veltrenede og disiplinerte. Det er tydelig at det er godt slag i den del av vår mannlige ungdom som har lagt vegen over Kjølen for å trekke i kongens klær. I rekkene såes også en del lotter, og de fikk naturligvis sin store del av hyldesten.
I stram giv akt defilerte styrkene for staben og helten fra Hegra, oberst
Holtermann var sentrum for menneskemassenes ovasjoner. Leveropene avløste hverandre i tett rekkefølge og de utløstes i det taktfaste rop: Holtermann, Holtermann! da en av kompanisjefene trådte ut av rekken og overrakte obersten en blomsterbukett. På kommandoplassen såes flere av våre allierte militære autoriteter.
Umiddelbart etter defileringen som tok 55 minutter, trådte oberst Holtermann fram og vekslet hjertelige hilsener med dirigenten for divisjonsmusikken, løytnant
Withammer - et intermesso som utløste spontan begeistring blant folkemassen.
Om fotografen: Ingeborg Helene Ranum, født 7 desember 1910 i Trondheim. Datter av musikkforhandler Olaf T. Ranum (1877-1942) og hustru Emma f. Olden (1881-1929). 3-årig handelsgymnasium, ett års kontorpraksis i Danmark og England, henholdsvis hos Skandinavisk Grammophon Aktieselskab, København, og His Master's Voice fabrikk, Hayes, England. To års kontorpost ved Ustaoset hotell, Bergensbanen. Fra 1934 prokurist i Ranum Engros A/S, etter farens død i 1942 disponent i samme firma. Kontordame og tolk for 29th Mobile Disarmament Unit i Trondheim 16.05.1945 - 01.07.1945. Representant for Winges Reisebyrå i Trondheim. Vararepresentant for Høyre i Trondheim Bystyre 1956 - 1959, fast medlem av Trondheim Bystyre 1960 - 1963. Styremedlem og medlem i ulike foreninger og organisasjoner. Gift 1. gang med Per Vinje, Trondheim (Ingeborg Ranum Vinje) og 2. gang med Eugene Munster, Oslo (Ingeborg Ranum Munster). Død i Oslo 1991.