Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Trondheim byarkiv / Sets / Maritim
Municipal Archives of Trondheim / 611 items

N 1 B 9.8K C 1 E Oct 21, 1964 F May 22, 2017
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Fotonegativ
Film: Agfa 4x4 Isopan ISS
Dato / Date: 21. Oktober 1964 kl. 14:00
Fotograf / Photographer Fritz Digre (1897 – 1992)
Sted / Place: Pir II, Trondheim
Oppdatert / Update: 22.03.2018 [Merknad om krysseren Murmansks forlis i Finnmark 1994]

Wikipedia: «Murmansk» (1955)

Wikipedia: Kotlin-class destroyer

Wikipedia: Nordflåten

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B81.F29955

Merknad:

På vei til opphugging i India i 1994 endte «Murmansk» opp som skipsvrak ved Norskekysten ved Sørvær i Hasvik kommune, Finnmark. Det tok hele 18 år og 360 millioner kroner å få ryddet opp etter forliset av «Murmansk».


Trønder-Avisa 15.10.1964 s. 1:

Sovjetiske krigsskip i Trondheim

I dagene 17. til 21. oktober får Trondheim besøk av to fartøyer fra den sovjetiske ishavsflåten, får NTB opplyst i Forsvarsdepartementet. Det dreier seg om krysseren "Murmansk" og torpedojageren "Nasjotjsjsivij" som tilsammen har en besetning på mellom 1300 og 1400 mann.

Sjefen for den sovjetiske ishavsflåten, viseadmiral Z. M. Lobov følger med fartøyene til Norge.

Det er forutsetningen at et gjenbesøk fra den norske marine skal finne sted i Sovjetunionen, antakelig i juli måned 1965.


Adresseavisen 16.10.1964 s. 11:

Omfattende program i Trøndelag under russernes offisielle flåtebesøk

Konserter, fotballkamp, dans og barneselskap - En rekke kransnedleggelser i Trondheim, Verdal og Ekne

Et omfattende program er satt opp for det offisielle sovjetiske flåtebesøk i Trondheim fra lørdag 17. oktober til onsdag 21., når sjefen for russernes Nordflåte, viseadmiral S. M. Lobov kommer med den 15 000 tonn store krysseren "Murmansk" og den 3000 ton store jageren "Nastojtsjiv". Skipssjefer er kommandør A. I. Boldizev og kommandørkaptein V. V. Boltsov, og norsk forbindelsesoffiser blir kommandørkaptein A. Stang.

Den russiske ambassadør med forsvarsattasje og marineattasje kommer opp fra Oslo for anledningen.

Ialt har fartøyene 1350 mann ombord. Før fartøyene legger til kai utveksles nasjonal salutt på 21 skudd med Kristiansten festning. Fartøyene legger til ved Pir II klokken 10, og umiddelbart etter gir viseadmiral Lobov pressekonferanse ombord på "Murmansk", hvor han har reist sitt kommandotegn. Deretter avlegger han visitter hos Sovjetunionens ambassadør på Britannia Hotel, sjefen for Sjøforsvarskommando Trøndelag, Trondheims ordfører, sjefen for DKT og fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Skipssjefene avlegger visitter hos SKT-sjefen, politimester og havnefogd. Deretter avlegges gjenvisitter ombord.

Under oppholdet vil mannskaper og befal fra fartøyene bli vist omkring i Trondheim - på sightseeing, museumsbesøk m.v. Lørdag kl. 13 vil et sovjetisk musikkorps gi konsert i Tordenskioldparken.

Søndag kl. 9 vil viseadmiral Lobov legge ned krans på minnesmerket over falne nordmenn på Domkirkegården og ca. kl. 10 ved det russiske krigsmonumentet på Lademoen kirkegård.

Samme dag vil ca. 80 befal og menige dra til Ekne, hvor det ca. kl. 10.30 blir kransenedleggelse ved krigsmonumentet i Falstadskogen. Ca. kl. 11 gjentas seremonien ved krigsgravene på Verdalsøra. Deretter - ca. kl. 13 - vil Levanger og Verdal kommuner gi en lunsj på Verdal hotell for de russiske gjester.

Søndag holdes også et barneselskap på krysseren, for barn fra barnehjem i Trondheim og nærmeste omegn. Om kvelden gir Nordflåtens sang- og danseensemble konsert og opptreden i Nidarøhallen, og så fortsettes med dans til et russisk orkester og "The Vikings". Om formiddagen vil sovjetisk marinepersonell være innbudt til å overvære semifinalen Rosenborg-Vålerengen på Lerkendal stadion, og mandag vil gjestene vise hva de kan i en fotballkamp på Stadion mot et lag fra Trondheim. Bispehaugen skoles musikkorps underholder.

Sjefen for Nordflåten drar enten mandag eller tirsdag til Oslo, hvor et eget program avvikles, og onsdag returnerer han med følge til Trondheim.

Ellers omfatter programmet bl.a. besøk tirsdag ved de maritime skoler ved en del sovjetisk personell, og kl. 16 onsdag forlater fartøyene Trondheim.

For publikum vil fartøyene være åpne for besøk søndag og mandag i tiden kl. 14.00 til kl. 16.00.

Unge offiserer

Nordflåtens kommandant, viseadmiral S. M. Lobov er av bondeslekt, født i 1913 i Moskva-distriktet. Han fullførte i 1937 den høyere sjøkrigsskole og har hatt en rekke verv i flåten til han i 1963 ble sjef for Nordflåten. Viseadmiral Lobov har bl.a. seks ordener av Sovjetunionen.

Krysseren "Murmansk"s kommandant, kommandør A. I. Boldizev er født i 1924 i Volgadistriktet og avsluttet i 1946 den høyere sjømilitøre utdannelse. I 1959 ble han sjef for krysseren.

Jageren "Nastojtsjivij"s kommandant, kommandørkaptein V. V. Boltsjov er født i 1926 i Kalinindistriktet, av bondefamilie. Han fullførte i 1949 den høyere sjømilitære utdannelse. Han ble sjef for jageren i 1959.


Adresseavisen 19.10.1964 s. 7:

Dundrende åpning av det sovjetrussiske flåtebesøk i Trondheim

De fleste av de 1200 mannskapene har ikke tidligere vært i fremmed havn

Bresjnev-portrettet allerede på plass i salongen

Sønderrivende kanondrønn fikk Trondheim til å beve lørdag morgen, og mange snappet forskrekket etter pusten da vi sånn i forbifarten nevnte at deler av den sovjetrussiske krigsflåte lå på høyde med Munkholmen. Umiddelbart etter den uhyggelige kanonaden, skal det ha vært hørt en svarsalutt fra Kristiansten festning. Enkelte vil kanskje la seg friste til å trekke visse konklusjoner av den uskyldige styrkeprøven i lyd, men faktum var jo at rabalderet var startskuddet for et fem dagers offisielt sovjetrussisk flåtebesøk i Trondheim. Krysseren "Murmansk" og jageren "Nastojtsjivyi" med tilsammen 1200 mann ombord klappet til Pir II ved 10-tiden i nærvær av et forbausende stort antall nysgjerrige trøndere. På kaien sto også representanter for den norske marine, pressen og den sovjetrussiske ambassade i Oslo.

På en pressekonferanse ombord i "Murmansk" lørdag formiddag, kunne sjefen for den sovjetrussiske Nordflåten, viseadmiral S. M. Lobov, opplyse at dette er det første sovjet-russiske flåtebesøk i Trondheim etter krigen. De to båtene forlot Murmansk den 14. oktober og skal tilbake dit etter visitten i Trondheim. (I salongen hang store farveportretter av Marx, Lenin og den nye partisekretær Leonid Bresjnev!).
Viseadmiralen overbragte hilsener til det norske folk fra det sovjet-russiske marinefolket og uttrykte sin glede over å få avlegge besøk i dette fredselskende land hvor man for 20 år siden samarbeidet for å kaste de fascistiske erobrere på sjøen. Viseadmiral Lobov satte også særlig stor pris på det praktfulle været i Trondheim og gledet seg til å hilse på befolkningen og besøke våre severdigheter.

I løpet av den korte tiden som var avsatt til spørsmål, opplyste viseadmiralen at han personlig hadde vært på flåtebesøk i Bergen i 1956 og 1958. Det var sannsynlig at norske marinefartøyer ville komme på gjenvisitt i Sovjet en gang til neste år. Mannskapene ombord i de to krigsfartøyene har aldri tidligere vært i fremmed havn. Den alminnelige verneplikten for marinens folk varer i fire år, og de rekrutteres fra alle kanter av landet. Den mer tekniske beskrivelse av båtene, kunne vi sikkert finne lett tilgjengelig hos bokhandlerne i land, mente han. Krysseren er på 1400 tonn. Lignende båter bygges ikke mer. I dag brukes de mest som et slags paradefartøy.

Viseadmiral Lobov er gammel krigsveteran med en rekke høye ordener og medaljer. Han er av bondeslekt og avsluttet sin marineutdannelse i 1937. I 1963 ble han utnevnt til øverstkommanderende for Nordflåten. Kommandør på "Murmansk" er kaptein A. I. Boldyrjev. Sjef ombord i jageren er kaptein V. V. Bojtsov. Begge disse kapteiner har fått sin marineutdannelse etter krigen.

Pressekonferansen ble avsluttet i meget gemyttlige former hvor man forgjeves forsøkte å komme på språkelig bølgelengde ved hjelp av vodka og pertentlig oppskårede cocktailsnitter. Adresseavisens medarbeider forlot selskapet for å følge viseadmiralens oppfordring om å bese skipet, men det førte nesten til nervøst sammenbrudd for den vaktmann som åpenbart var satt til å geleide oss til landgangen. Med et fortvilt "please" lot han oss forstå at vi måtte gå den brede vei mot landgangen.

Var det mange nysgjerrige trøndere på kaien, var det ikke færre nysgjerrige ombord. Mannskapene stimlet sammen langs rekken og fotograferte ivrig det lille de kunne se på Pir II. Sovjetisk fjernsyn og presse var også ivrig med på notene. Særlig var fjernsynsfotografen arbeidssom med et kamera som til sine tider overdøvet både viseadmiralen og tolken. En medarbeider i Pravda var også ombord. Det var tydelig at man bar i sinne å lage mye informasjonsstoff om Trondheim og omegn under flåtebesøket.

Ved ankomsten lørdag morgen spilte Forsvarets Distriktsmusikkorps og et korps ombord i "Murmansk". Det sovjet-russiske marinekorpset spilte også en times tid i Tordenskioldparken.

D.


Adresseavisen 22.10.1964 s. 3:

Slutt på vellykket flåtebesøk

Det sovjetrussiske flåtebesøket ble igår avsluttet i den samme gode ånd som har hersket under hele besøket. Kl. 16 forlot fartøyene Trondheim med kurs for Murmansk, mens Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag og et korps på krysseren "Murmansk" utvekslet fedrelandssanger.

Under en avsluttende lunsj ombord uttrykte viseadmiral S. M. Lobov mannskapenes takk for et strålende opphold i Trondheim. I samtaler i Oslo hadde viseadmiralen overfor forsvarsministeren og sjefen for Sjøforsvaret gitt uttrykk for den hjertelige mottagelse i Trondheim, hvor tusener hadde sett fartøyene og de sovjetrussiske gaster hadde fått sett mye av byen og trøndernes levemåte. Den varme velkomst var gledelig - og noe uventet, - og viseadmiralen takket hjertelig for den, idet han utbragte en skål for Hans Majestet Kong Olav V - "som vi sier på russisk, bånnski", sa viseadmiralen.
Generalmajor Paus takket viseadmiralen og hans offiserer for den store gjestfrihet de hadde vist under oppholdet, med håp om at de hadde fått et varig og riktig bilde av forholdene på et fremmed sted, og at det vil bidra til å styrke den gjensidige respekt og forståelse mellom våre folk.

Viseadmiralen overrakte deretter gaver til kommandør Stenrød, ordfører Sagør, generalmajor Paus og forbindelsesoffiseren, kommandørkaptein Stang. Til slutt takket ordfører Sagør for gavene og for et populært besøk, med kompliment til de sovjetrussiske mannskaper for god opptreden i land.

*

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Noorwegen Noruega Arkiv Archives Archive Sovjet Sovjetunionen Flåtebesøk Nordflåten Murmansk Trondheimsfjorden 1964 60s 60-tallet F29955 Tor.H43.B81 Den kalde krigen Kald krig Cold War Настойчивый Nastoychivyy Trondheim Havn Pir II Северный флот Ishavsflåten Soviet Navy Den sovjetiske marine Военно-морской флот СССР Fritz Digre Forlis Hasvik Hasvik kommune Sørvær Skipsvrak Vrak 1994 90s 90-tallet Skipskirkegård Finnmark Krigsskip Krysser Havari Soviet Union Russland Russia Cruiser Soviet Cruiser Soviet cruiser Murmansk Soviet cruiser Murmansk (1955) Shipwreck Borgmester Mayor Maire Burgemeester Bürgermeister Prefeito Ordfører Brattøra USSR CCCP 4x4 127 127 Format 127 Format Film 127 Film

N 0 B 5.1K C 0 E Apr 22, 1983 F Apr 23, 2012
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • O
  • L
  • M

Format: 35 mm farge negativ
Film: Agfacolor 100
Dato / Date: 22. april 1983
Fotograf / Photographer: Ukjent
Sted / Place: Munkholmen, Trondheim

Wikipedia: Munkholmen
Wikipedia: Danmark-Norge
Wikipedia: Peder Schumacher Griffenfeld (1635 - 1699)
Lenke / Link: Kommandanter på Munkholmen 1674 - 1892 (tfb.no))
Lenke / Link: Munkholmen (www.trondheim.no)

Google Maps: bit.ly/J4eX84
Flyfoto 1937: bit.ly/HVpwMy

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.P1.F6139, film 44

Merknad: Fra Byantikvarens negativsamling.

Munkholmen, i eldre tider også kalt Nidarholm. Munkholmen er en liten øy i Trondheims havnebasseng. I vikingtiden var dette et rettersted. Håkon jarls og trellen Karks hoder skal ha blitt plassert på staker her i år 995.

Det har vært hevdet at kong Knut den mektige grunnla et benediktinerkloster på holmen omkring 1028, noe som ikke kan bevises. Dette er i så fall Norges eldste klosteranlegg. Et nytt kloster ble anlagt omkring 1100.

Klosteranlegget ble brukt som festning av erkebiskop Olav Engelbrektsson i 1537 og var en kort stund beleiret av danskene.

Munkholmens historie

Ca. 1000
Nidarholm nevnes i sagaene.

Ca. 1100
Et benediktinerkloster blir grunnlagt på holmen.

1537
Reformasjonen. Klosteret ble nedlagt og holmen tatt i bruk til sauebeite.

1658
Svenskene befestet holmen.

1660-årene
Utbyggingen av festningen startet.

1680
Festningen blir tatt i bruk som fengsel. Peder Schumacher Griffenfeld (1635 - 1699) var statsfange her 1680 - 1698.

1681
Cicignons regulering av Trondheim. Munkholmen ble det ene hovedmotivet i Munkegata og det andre Nidarosdomen.

1816
Trondhjems festningsverker blir nedlagt, men festningen på Munkholmen blir opprettholdt. Her fantes et kanonbatteri som varslet brann i byen.

1825-50
Festningen ble modernisert som sjøfort med nåværende utseende.

1893
Festningen blir nedlagt og holmen tatt i bruk som friluftsområde og badested.

1940-45
Tyskerne tok i bruk holmen som luftvernbatteri.

1956
Festningen blir gjenåpnet for publikum.

(Kilde: Trondheim byleksikon, 2008)

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Byantikvaren Byantikvarens negativsamling film 44 Agfacolor 100 negativ 35 mm Tor.H43.P1 F6139 april 22. april vår 80-tallet 80s Munkholmen holme Trondheimsfjorden Nidarholm festning øy rettersted kloster klosteranlegg Holm kloster klostergods gods sjøfort Statsfengsel forsvarsanlegg tysk forsvarsanlegg Museum tårn ringmur mur murbygg steinbygg Militærbygning Militæret Forsvaret Denmark-Norway Danmark-Norge Fengsel Prison Monastery 1983

N 1 B 5.4K C 0 E Sep 1, 1964 F Jan 16, 2020
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Fotopositiv
Dato / Date: September 1964
Fotograf / Photographer: Schrøder / Ukjent
Sted / Place: Ladehammeren, Trondheim

NRK Radio (22.06.1972): Med segl rundt Kapp Horn. Gamle sjøfolk forteller. (Intervju m/ Erling Skjølberg, Alfred Almestad og Paulus Loe)

Wikipedia: Maritim utdanning

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: TOR.h49.b04.F28830

Merknad:

Trondheim navigasjonsskole, Sjømannsskolen, tidligere fagskole, grunnlagt 1852. Skolen hadde fra starten av tilhold i Dessengården. Den ble nedlagt 1886, men gjenopprettet 1905, og flyttet 1917 til en brakke i Elvegata 2, som tidligere hadde huset Trondhjems Handelsgymnasium. 1960 flyttet skolen til nye lokaler på Ladehammeren, og ble 1989 slått sammen med flere andre fagskoler til Ladehammeren videregående skole.

Utdanningen av sjømenn har lange tradisjoner i Trondheim. Fra 1686 underviste navigasjonsmester Nicolaus van Helm blivende skipsførere i navigasjon og sjømannskap. Senere hadde byen flere private navigasjonslærere. Fra 1901 fikk sjømenn utdannelse på Skoleskipet «Tordenskiold».

Kilde: Trondheim byleksikon (Oslo 1996) s. 547.


Adresseavisen lørdag 12 september 1964 s. 7:

Stø navigatør bak skrivebordet

«Navigasjonsskolen i Trondheim må få 2-årig høyere skipsføreravdeling»

Rektor Paulus Loe fyller nå 70 år og slutter sin regjeringstid juni 1965

Rektor Paulus Loe har så visst ikke tenkt å fire flagget. Tirsdag 15. september fyller han 70 år. Hans regjeringstid på Ladehammeren går ut i juni 1965. Og sånn på tampen kjører han opp med en ny merkesak.

- Selvsagt må vi få en 2-årig høyere skipsføreravdeling lagt hit til Ladehammeren. Anlegget er beregnet til det. I dag er det ettårige linjer ved navigasjonsskolene i Oslo og Bergen. Trondheim har de beste forutsetninger for en slik toppskole. Her kan de beste lærekrefter skaffes, her er muligheter for samarbeid med NTH, Videnskabsselskapet, forskningsinstituttene og selvsagt Skipsmodelltanken. På navigasjonsskolenes rektormøte i oktober skal denne saken kjøres frem igjen!

- En slik høyere skipsføreravdeling vil altså gjøre skoleanlegget på Ladehammeren fullstendig?

- Ja, og det må få være et krav at vi får det. Ikke bare for å utdanne lærere til navigasjonsskolene, men også for å følge opp om de økende kvalifiseringskrav til offiserer i handelsflåten. Ellers er det riktig at anlegget her på Ladehammeren kan sidestilles med det beste som finnes i hele verden. Trondheim kommune skal ha sin del av æren for det. Om vi kom sent i gang, så kom vi desto sterkere til slutt. Jeg minnes med gru dengang undervisningen foregikk i den råtne brakken i Elvegaten, hvor elevene satt under paraplyer og innboet ramlet fra hverandre mellom hendene på oss.

- Det var vel ikke bare i Trondheim at navigasjonsskolen ble stemoderlig behandlet.

- Jeg har aldri sett maken til brakken i Elvegaten. Den var nærmest livsfarlig. Godt egnet til å fyre opp under den mindreverdighetsfølelse som de unge sjøfolkene nødvendigvis måtte merke. Det var sånn for noen år siden, at statlige og kommunale myndigheter sa ja takk til de milliarder av kroner som sjøfolkene seilte inn, og nei dessverre hver gang man fremmet krav om en smule oppmerksomhet. Heldigvis for oss alle er situasjonen i dag blitt en ganske annen. Nå representerer navigasjonsskolen noe som kan vekke ungdommens interesse. Elevkullene i Elvegaten besto av mellom 25-30 pst. trøndere. Her på Ladehammeren, hvor kullene er mange ganger større, er 60 pst. trøndere.

- Navigasjonsskolen i Trondheim skal offisielt innvies 14. oktober. Det arbeides på spreng for å få alt ferdig til denne datoen. Grøntarealene får vi ta til våren. Kapasiteten er på 600 elever. Denne kvoten er ikke fylt i dag, men man bør jo ha litt plass for utvikling. Elevene er fordelt på navigasjonslinjen med avdeling for skipsradiotelegrafister og kontrollkontor for skipsinstrumenter. Maskinistskolen med alle avdelinger og Statens kjølemaskinistskole, Kokk- og stuertskole og Statens fiskarfagskole. Nå vil vi også ha høyere skipsføreravdeling.

- Da vil sirkelen være sluttet. Skolen utdanner selv sine lærere.

- Det har vært, og det vil nok ennå en tid bli vanskelig å skaffe gode lærere. Karakteristisk for navigasjonsskolene er at de trenger mange spesialister, og slike har vi her i Trondheim. Det gjelder, jurister, elektroingeniører, matematikere og andre. Vi gamle traverne kan nok vise hvordan de nyere instrumenter skal brukes til sjøs, men hvordan de virker, behandlingen av dem, det må vi få spesialister til å demonstrere. Utviklingen på dette felt har nærmest vært utrolig. I løpet av få år fikk vi radar, astic, decca, og en mengde andre instrumenter. Da vi etter siste verdenskrig skulle ta fatt på undervisningen igjen, visste vi knapt ut eller inn. Lærebøker lette man forgjeves etter. Det ble til at man måtte bruke sine ferier til spesialstudier.

- De har jo også opplevd seilskutetiden, Loe.

- Mesteparten av min tid til sjøs tilbragte jeg ombord i norske og amerikanske seilskuter. Jeg har på en måte sittet i orkestergraven og studert den fantastiske utvikling på verdenshavene. Før første verdenskrig hadde vi en gang 5 1/2 måned i sjøen! Mellom Australia og Hamburg. To ganger skimtet vi såvidt land underveis. Etter verdenskrigen var det nesten ingen seilere igjen. Da ble det damp også for meg. Minnes vi forresten noen gang at halvparten av de norske sjøfolkene ble drept under 1. verdenskrig?

- Hva var årsaken til at de relativt tidlig slo Dem ned på land?

- Som de fleste sjøfolk ble også jeg langsynt. Mer eller mindre tilfeldig ble jeg tilbudt en stilling som midlertidig lærer ved sjømannskolen i Ålesund 1918. Det var ett år. Jeg skaffet meg etterhvert mer utdannelse, og så endte jeg altså opp med skolene. Men jeg likte sjølivet. Jeg gjorde nok det. Forholdene var bare så annerledes. Dette kan man gjenta til det kjedsommelige. Husk på hva som ble tilbudt sjøfolkene den gang. Jeg seilte ofte sammen med godt utdannede skipsoffiserer i ruffen. De gikk som jungmenn og lettmatroser. Arbeidsmarkedet hadde ikke bruk for kvalifiserte folk.

D-li.


Det er ingen lett sak å finne ut av rektor Paulus Loes mangfoldige vita. Det blir så mange årstall å nevne, så uendelig mange styrer og utvalg, innen navigasjonsskolene, i kommunalpolitikken i Ålesund, for ikke å snakke om den lange rekke av merkesaker han gjennom tidene har kjørt frem til gode resultater. Grovt kan vi nevne at han stakk til sjøs fra sin fødeby Ålesund i 1911. Tre år senere tok han styrmannsskolen i Arendal. Skipperskolen ble gjort unna i Oslo i 1920. Senere ble det dispasjøreksamen, litt jus og andre spesialstudier. Fra 1921 -46 var han navigasjonslærer ved skolen i Ålesund. Før Loe kom til Trondheim fikk han igjen satt igang skolen i Kristiansund. Fra 1949 har Loe bodd i Trondheim som rektor ved navigasjonsskolen. For fire år siden flyttet skolen over i nybygg på Ladehammeren.

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Paulus Loe Rektor Lærer Politiker Ålesund Aalesund Ålesund kommune Formannskapet Bystyret Ålesund bystyre Ålesund formannskap Arbeiderpartiet Ap Sjømann Sailor Kapp Horn Ladehammeren Kongens fortjenstmedalje Rector Teacher Utdanning Education Kapp Horn-klubben Kristiansund Politician Kristiansund Sjømannsskole Sjømannsskole Trondhjems Sjøfartsmuseum Sjøfartsmuseet Navigasjon Pipe Snadde Trondhjems Sjømannsforening Sjømannsforeningen TOR.h49.b04 F28830 Lade kirkegård Lade Cape Horn Cabo de Hornos 1964 60s 60-tallet Navigasjonsskolen Trondheim navigasjonsskole Sjømannsskolen

N 8 B 19.6K C 1 E Sep 16, 1849 F May 17, 2009
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Jægten "Sølivet" - Skipperen Mortinus Sneve d. 16de Septbr. 1849.

I september 1849 dro trondhjemmer Bernt Theodor Aas på en tur til Steinkjer. Han hadde med seg en skissebok, og tegnet og malte det han opplevde. Skisseboken er bevart, og befinner seg i dag i en privat samling.

Om kunstneren:

Bernt Theodor Aas var født 4 september 1807 i Trondhjem, og døpt i Vår Frue kirke. Han var sønn av Johannes Aas, klokker på Røros. I 1829 var han student ved Universitetet i Oslo, og var en av vennene i omgangskretsen til Henrik Wergeland (1808 - 1845). Mens Bernt var i Oslo fungerte han også som lærer ved privatskolen Overlærer Ulrik Møllers Institut.

I 1833 var han tilbake i Trondhjem igjen og nyforlovet med Caroline Bergithe Caftecia Iversen (1811 - 1906). De bodde i Strandgaden. Samme år hadde han blitt lærer ved Trondhjems borgerlige Realskoles Pigeskole (Døtreskolen). Aas underviste elevene i pikeskolens andreklasse i fagene skrivning, historie, tegning, geografi og fransk.

Pikeskolen var grunnlagt 1801 og er Norges eldste pikeskole. Pikeskolen var en avleder fra Trondhjems borgerlige Realskole, grunnlagt 1783 som resultat av en pengedonasjon fra Hilmar Meincke.

I tillegg til å være lærer ved pikeskolen, fungerte Aas som kasserer ved skolen 1835 - 1845. I 1846 søkte han avskjed fra skolen etter en ganske opphetet offentlig debatt omhandlende foreningen av Realskolen og Borgerskolen (også kalt Vullumske Institutt) samt inspektørstillingen ved Realskolen. Flere leserinnlegg i Adresseavisen kan leses den 3 februar, 14 februar og 19 februar 1846.

Aas fortsatte imidlertid som lærer ved Realskolen inntil han fratrådte sin stilling den 15 januar 1853. Bernt Theodor Aas døde ikke lenge etter av "afkræftelse" den 4 juni 1853.


Les mer om Bernt Theodor Aas' virke ved Realskolen her:

Støren & Schmidt: Trondhjems Borgerlige Realskole 1783 - 1956 (Trondheim 1956), s. 173 - 175, 182, 203 - 205.

Publisert med tillatelse fra eier og rettighetshaver, Torbjørn Hertel-Aas.
Eventuell anvendelse av materialet ut over CC-lisensen (deriblandt all kommersiell bruk) må avtales på forhånd med rettighetshaver.

Tags:   Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Aas Akvarell 1849 Jekt Jekte Sølivet Trondheimsfjorden Skipper Skipper Sneve Mortinus Sneve Sneve Aquarelle Watercolor Watercolour Painting Maleri Trondhjems borgerlige Realskole Realskolen Realskole Døtreskolen Døtreskole Pikeskolen Henrik Wergeland Wergeland Overlærer Ulrik Møllers Institut Møllers Institut Privatskole Lærer Teacher Inderøy Yacht Jacht Cow Anker Anchor Dekk Schipper Byarkiv Bernt Theodor Aas Bernt Th. Aas

N 1 B 3.9K C 0 E Jan 1, 1965 F Jul 19, 2019
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Lysbilde / Dias
Film: Kodachrome
Dato / Date: ca. 1965
Fotograf / Photographer: Inger Schulstad (1920-2010)
Sted / Place: Slotermeer ved Balk, Friesland, Nederland

Wikipedia: Robåt

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H49.B02.B1428

Merknad:

Fra en ferietur til Balk i Friesland ca. 1965.

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Inger Schulstad Balk Frisland Friesland Nederland 1965 60s 60-tallet Lettjolle Jolle Robåt Roeiboot Slotermeer Sommerferie Ferie Fellesferie Sommer Summer Summer Holiday Vacation Matroslue Sailor cap Dias Lysbilde Kodachrome Fritid Sleattemer Mar Sleate Mar Netherlands Tor.H49.B02 B1428


0.8%