Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Trondheim byarkiv / Sets / Johan Almes samling
Municipal Archives of Trondheim / 82 items

N 2 B 18.9K C 1 E Aug 7, 1979 F Oct 29, 2012
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Glasspositiv (Dias)
Dato / Date: 7 August 1979
Fotograf / Photographer: Arve Kjersheim (med Johan Almes kamera)
Sted / Place: Olav Tryggvasons gate, Trondheim
Oppdatert / Update: 16.12.2015 [fotograf identifisert, lagt til avisartikkel fra 1979]

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B77.F18545

Merknad: Fra Byantikvarens lysbildesamling. Bildene er tatt av Johan Alme (1909 - 1995) og er donert til Trondheim kommune av Tore Sørung. Johan Alme var butikksjef hos Kjeldsberg i Olav Tryggvasons gate og senere bestyrer i forretningskjeden Easy A/S. Bildene er merket Trondheim 1954 - 1968.

I dette bildet ser vi Johan Alme stige ombord på trikken i forbindelse med et intervju i Sommer-Adressa 1979, antagelig fotografert av Adresseavisens fotograf Arve Kjersheim med Almes eget kamera.

Legg merke til reklame for Hennes & Mauritz og Trønder-is.


Adresseavisen 8 August 1979 s. 9:

Minner langs gamle skinner

En eneste stiloppgave fikk de til eksamen, de omtrent 1000 syvende-klassingene ved Trondheimsskolene i 1923: "Fortell om det du ser på en tur med sporvognen mellom Lademoen og Ilen". Johan Alme bodde i Rosenborgs gate og gikk på Bispehaugen skole, men hadde aldri reist med trikk mellom Lademoen og "Ilen", som sammen med Jernbanen-Øya var alt hva Trondheim den gang hadde av sporveisstrekninger. Men som ektefødt trondhjemmer hadde han gått gatelangs mellom Lademoen og Ila så mange ganger at han kjente sporvei-strekningen godt nok til å skrive seg til en blank ener ved folkeskole-eksamen.

Ja, så bra besvarte han oppgaven at han ikke bare fikk toppkarakter, men han ble også en av de åtte som også fikk avisen "Ny Tid"s spesielle premie, en gedigen sølvskje som høytidelig ble utdelt sammen med avgangsvitnesbyrd.
To av de åtte skje-vinnerne fikk offentliggjort sine stiler i "Ny Tid", den ene var Alme og den andre var Sigried Elie fra Ilens skole.

Sommer-Adressa og Johan Alme tok forleden dag denne trikketuren om igjen i den grad det lot seg gjøre. Alme har i mellomtiden arbeidet i forretningsbransjen, bl.a. i en liten mannsalder som butikksjef hos Kjeldsberg og senere bestyrer i forretningskjeden Easy A/S. Nå er han 70 år og pensjonist på samme måte som hans gamle klassekamerat Otto Nielsen som også var en av dem som fikk sølvskje, noe han ikke unnlot å fortelle da han i år fikk Trondheim bys kulturpris.

Det er blitt svært mange forandringer i de 56 årene som er gått siden Alme skrev sin stil til folkeskole-eksamen. Ikke engang startstedet på Lademoen er det samme, nå går trikken rundt Voldsminde mens den dengang gikk i et trangt smug bak skolen. Trikken er forresten selvfølgelig heller ikke den samme. I 1923 satt passasjerene sidelengs på lange benker, og trikkene var mindre enn i dag.

Innover Innherredsveien er det ikke blitt store forandringer, men gaten er bredere og Bakke kirke er flyttet noen meter. Bakke bru er derimot en annen enn den nokså gebrekkelige brua som sto der i 1923. Den ble håndsveivet opp av en mann når en båt skulle passere, og da ble gatetrafikken stanset i lang tid. Stadsingeniør Thesen sa i 1922 at Bakke bru "er at ligne med en gammel sko, som ikke taaler at lappes mere". Sent på året ble det bevilget penger til nybru som kostet 2,1 millioner kroner.

Olav Tryggvasons gate var i 1922 Trondheims uten sammenlignings største forretningsgate, i dag finnes det store og små forretninger overalt i sentrum. I 1923 svingte trikken opp Munkegaten og gikk via Torvet og Kongens gate til Prinsens gate. Alme glemte i sin stil å nevne at trikken passerte kongens bolig i Trondheim, Stiftsgården. Ravnkloa husket han derimot, men i dag finner vi knapt så mange "skrikende selgere og prutende kjerringer". I 1923 var det stort sett fiskerne selv som solgte fangsten direkte til kundene og det var et broget folkeliv her.

Mens trikken kjører videre ut Olav Tryggvasons gate og opp Prinsens gate, forteller Alme at det i gamle dager ofte ble vitset med at politiet hoppet av trikken på Torvet, hvor det var politistasjon, men ingen trikkeholdeplass.

Prinsenkrysset er i dag byens største gatekryss, men i 1923 var det mer uanselig. Trikkeføreren brukte spett for å skifte spor. Utover mot "Ilen" har både sjøfartsmuseum, sjømannskole og fagskole forsvunnet til andre kanter av byen, og er bl.a. erstattet av den nye og store politikammerbygningen. I Ila går trikken nå i en sløyfe rundt parken, men i 1923 gikk den bare frem til en endestasjon hvor trikkføreren gikk fra den ene til den andre enden av trikken hvor det også var et lite styrerom eller hva det nå kalles. Sagnomsuste Hjorten lå 100 meter fra endeholdeplassen, men er ikke nevnt i Almes stil.

Foten av Stenberget var forresten litt av en møteplass vinters tid, minnes Alme. Her kom folk for å se skiløperne suse ned bakken etter turer oppe i Byåsen og kanskje endog helt opp til Gråkallen. I dag er det knapt anbefalelsesverdig å gå på ski vinters tid ned Stenberget til Ila.

Mens Alme og Sommer-Adressa tar en trikketur anno 1979, har vi den vanlige, hektiske trafikken rundt oss alt i ett. Annerledes i 1923: Det var hestekjøretøyer og fotgjengere som dominerte gatebildet. En og annen bil tøffet nok forbi, men det fantes ingen bybusser bortsett fra et par som i 1922 begynte å kjøre i rute til så fjerntliggende steder som Jonsvannet og Trolla.

Jo, svært mye er forandret langs trikkens spor fra Lademoen til Ilen. Mon tro om våre etterkommere om 56 år fortsatt kan ta trikken og sammenligne Trondheim anno 1979 med Trondheim anno 2035?

Det du ser paa en tur med sporvognen mellem Lademoen og Ilen

Norsk stil i folkeskolens 7. klasse

Vi offentliggjør idag to av de norske stiler som ved avgangseksamen i 7. klasse ved Trondhjems folkeskole fik bedste karakter og blev belønnet med "Ny Tids" præmie. Opgaven er: "Fortell om det du ser på en tur med sporvognen mellem Lademoen og Ilen".

Det var en søndags eftermiddag at jeg vilde ta mig en tur til en venn av mig som bor ute i Ilen. For å komme fort frem, besluttet jeg å benytte sporveien. Jeg satte mig op i den ventende vogn ved Lademoen, og kort efter satte den sig i bevegelse. Nedover Mellemveien bar det ved siden av parkanlegget foran Lademoen kirke, inntil sporvognen stanset ved næste holdeplass. Efterat nogen unge herrer hadde tatt plass, reiste vi videre. Snart var vi kommet så langt at vi fik øie på Bakke gård som lå oppe på skråningen og badet sig i solskinnet. Kort efter passerte vi Bakke kirke, og lenge varte det ikke før vi reiste over Bakke bro. Herfra så vi den lange rekke av pakkhus som ligger langs elven. Så var vi kommet inn i Olav Tryggvessons gate, byens viktigste forretningsstrøk. Vi passerte nu den andre, og snart svingte vi op Munkegaten som vistnok er byens bredeste gate. Herfra så vi Ravnkloa, byens største fiskeplass. På hverdagene er det liv i Ravnkloa. Skrikende selgere og prutende kjerringer blandes sammen i et eneste virvar. Ved den andre ende av gaten så vi Domkirken, Skandinaviens vakreste kirke. Nu var vi kommet til Torvet hvor det står et høit minnesmerke over byens grunnlegger. Ved Torvet ligger også Trondhjems Politikammer og et av byens største og vakreste hoteller. Vi så også Vår Frue kirke, en meget gammel steinkirke, og Frimurerlosjen. Så svingte vi inn i Kongens gate. Her fikk straks øie på Grand hotell, en stor femetasjes murbygning. Nu bar det ut over mot Ilen. Vi fikk her se Sjøfartsmuseet, Sjømannsskolen og Fagskolen. Lenger frem fikk vi øie på Ilens kirke som ligger inne i et lite parkanlegg.

Vi fikk også et lite gløtt av Skansen jernbanestasjon. Da vi var kommet litt lenger, fikk vi et vidt utsyn over fjorden som lå speilblank i den varme junidag. Litt utpå lå Munkholmen hvor det før har vært et kloster. Nu reiste vi langs det store parkanlegg i Ilen, og straks efter stanset sporvognen ved foten av Stenberget. Her var min kamerat møtt opp, og jeg blev nu med ham til hans hjem.

Johan Alme

(Bispehaugens skole 7 b)

Av Bjarne Vestmo og Arve Kjersheim (foto)

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Byantikvaren Lysbilder Dias F18545 70s Trondheim Trafikkselskap TT Hatt Olav Tryggvasons gate Dress Trikk Tram Hennes & Mauritz H & M Trønder IS Reklame Skilt Tor.H43.B77 Johan Alme 1979 Ny Tid Otto Nielsen

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Glasspositiv (Dias)
Dato / Date: 1955
Fotograf / Photographer: Johan Alme (1909 - 1995)
Sted / Place: Bispegata / St. Jørgensveita, Trondheim - Gnr. 400 Bnr. 39
Oppdatert / Update: 16.12.2015 [fotograf identifisert]

Wikipedia: Archidiaconus (Erkedegn)

Wikipedia: Kannik

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B77.F18548

Merknad: Fra Byantikvarens lysbildesamling. Bildene er tatt av Johan Alme (1909 - 1995) og er donert til Trondheim kommune av Tore Sørung. Johan Alme var butikksjef hos Kjeldsberg i Olav Tryggvasons gate og senere bestyrer i forretningskjeden Easy A/S. Bildene er merket Trondheim 1954 - 1968.

Archidiakoni plass fikk sitt navn i 1953 og er populært kalt Rådhusplassen; på eldre kart også kalt Erkedegnens plass. Den er oppkalt etter erkedegnembetet ved domkapitlet, ettersom erkedegnen hadde sin kannikgård i dette området.

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Byantikvaren Lysbilder Dias 1955 50s F18548 Høst Autumn Park Rådhuset Løv Parkbenk Bispegata Gnr. 400 Bnr. 39 Archidiaconus Archidiakoni Plass Plass Erkedegn Degn Diakon Rådhusplassen Erkedegnens plass Domkapitlet Kannik Canon Korsbror Domherre Domkapitular Domsognet Munkegata 1 Rådhusparken Tor.H43.B77 Johan Alme St. Jørgensveita Veit

N 3 B 5.8K C 4 E Jun 30, 1959 F Oct 29, 2012
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Glasspositiv (Dias)
Dato / Date: 30 Juni 1959
Fotograf / Photographer: Johan Alme (1909 - 1995)
Sted / Place: Brattøra, Trondheim
Oppdatert / Update: 16.12.2015 [fotograf identifisert]

Wikipedia: Brattøra

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B77.F18539

Merknad: Fra Byantikvarens lysbildesamling. Bildene er tatt av Johan Alme (1909 - 1995) og er donert til Trondheim kommune av Tore Sørung. Johan Alme var butikksjef hos Kjeldsberg i Olav Tryggvasons gate og senere bestyrer i forretningskjeden Easy A/S. Bildene er merket Trondheim 1954 - 1968.

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Byantikvaren Lysbilder Dias 1954 1955 50s F18539 Brann Trondheim Havn Kai Sjøsprøyte Sjøsprøyten Trondheim Brannvesen Brannvesenet Kran Lager Robåt 13 Kai 13 Brattøra Røyk Flammer Fisk Frys Fryselager Publikum Tilskuere Nekolai Dahl Kai 16 Tor.H43.B77 Johan Alme Fiskeri Fiskerihistorie

N 12 B 9.4K C 2 E Oct 9, 2012 F Oct 29, 2012
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • O
  • L
  • M

Format: Glasspositiv (Dias)
Dato / Date: ca. 1954 - 1968
Fotograf / Photographer: Johan Alme (1909 - 1995)
Sted / Place: Trondheim
Oppdatert / Update: 16.12.2015 [fotograf identifisert]

Wikipedia: Kategori: Norske Damplokomotiver

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B77.F18544

Merknad: Fra Byantikvarens lysbildesamling. Bildene er tatt av Johan Alme (1909 - 1995) og er donert til Trondheim kommune av Tore Sørung. Johan Alme var butikksjef hos Kjeldsberg i Olav Tryggvasons gate og senere bestyrer i forretningskjeden Easy A/S. Bildene er merket Trondheim 1954 - 1968.

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Byantikvaren Lysbilder Dias 1954 1955 50s F18544 Lokomotiv Brattøra NSB Jernbanen Snø Vinter Winter Snow Locomotive Jernbaneskinner Skinner Røyk Damplokomotiv NSB Type 23 Type 23 Hamar Jernstøberi Thunes Mekaniske Verksted Tor.H43.B77 Johan Alme

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Format: Glasspositiv (Dias)
Dato / Date: ca. 1954 - 1968
Fotograf / Photographer: Johan Alme (1909 - 1995)
Sted / Place: Trondheim
Oppdatert / Update: 16.12.2015 [fotograf identifisert]

Wikipedia: Ilsvikøra

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim
Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B77.F18561

Merknad: Fra Byantikvarens lysbildesamling. Bildene er tatt av Johan Alme (1909 - 1995) og er donert til Trondheim kommune av Tore Sørung. Johan Alme var butikksjef hos Kjeldsberg i Olav Tryggvasons gate og senere bestyrer i forretningskjeden Easy A/S. Bildene er merket Trondheim 1954 - 1968.

Tags:   Trondheim Byarkiv Trondheim kommune Trondheim Trondhjem Sør-Trøndelag Trøndelag Norge Norway Norwegen Noorwegen Noruega Arkiv Archive Archives Byarkiv Byantikvaren Lysbilder Dias 1954 1955 50s F18561 Ilsvikøra Ilsvika Høyblokk Blokk Båt Strand Ila Tor.H43.B77 Johan Alme Skjæringen Ny-Holland Lille Holland New Holland Little Holland


6.1%