De 445 052 / 053 van DB Regio nadert op 25 juli 2024 Karlstadt am Main. De Dub beldekker is als RE 54, onder treinnummer 4609, onderweg vanuit Frankfurt am Main Hbf naar Bamberg.
© All Rights Reserved
De 193 989 van RailTrans International is op 25 juli 2024 bij Karlstadt am Main onderweg met trein 77088. De keteltrein is vertrokken in Mannheim-Käfertal en had Plattling als eindbestemming.
© All Rights Reserved
Op 17 juli 2024 staat de 193 735 van NS International met DB rijtuigstam 7709 onder de kap van Berlin Hauptbahnhof. De trein is net aan haar rit als Intercity 142 vanuit Berlin Ostbahnhof begonnen en heeft als eindbestemming Amsterdam Centraal.
© All Rights Reserved
De fotostek vanaf de Michaelbrücke die in Berlijn de Spree overspant, levert een fraai beeld op met enkele typerende Berlijnse hoogtepunten. Maar liefst vijf torens zijn op deze foto zichtbaar. Van links naar rechts zien we:
- Het Altes Stadthaus, gebouwd tussen 1902 en 1911 als Administratief gebouw om het Rotes Rathaus te ontlasten. In de DDR periode heeft het gebouw onder andere dienst gedaan als residentie van DDR premiers. Na een grondige restauratie in de jaren negentig is het Altes Stadthaus in gebruik door de Senaatsafdeling voor Binnenlandse Zaken en Sport en het Berlijnse Staatsmonumentenbureau.
- Het Rotes Rathaus werd gebouwd tussen 1861 en 1869 en dankt zijn naam aan de felrode kleur van de bakstenen waarmee het gebouw opgetrokken is. De toren van het gebouw is bijna 74 meter hoog. Na de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigde stadhuis opnieuw opgebouwd. Als gevolg van de deling van Berlijn kwam de Oost-Berlijnse magistraat bijeen in het Rotes Rathaus en de West-Berlijnse Senaat in het stadhuis van Schöneberg. Sinds 1991 is het Rote Rathaus weer de gezamenlijke zetel van de regering.
- De Parochialkirche is de eerste kerk van de gereformeerde gemeente in Berlijn. De kerk werd gebouwd tussen 1695 en 1703. In 1713 werd het carillon dat bedoeld was voor de Munttoren, maar in deze toren niet geïnstalleerd kon worden omdat de Munttoren was ingestort, aan de Parochialkirche geschonken. Na de verwoesting van de kerk in de Tweede Wereldoorlog, werd het gebedshuis opgelapt en van een nooddak voorzien. Een week na voltooiing van de Berlijnse Muur, op 20 augustus 1961, vond de laatste kerkdienst in de Parochialkirche plaats. Daarna werd het gebouw gebruikt voor concerten en vanaf 1970 als opslagplaats voor meubels. Na de hereniging van Berlijn na de val van de Muur in 1989, begon in 1991 een omvangrijk restauratieproces in het centrum van Berlijn. Ook de Parochialkirche werd gerestaureerd, dat tot 2004 duurde. In 2016 werd de kerktoren gereconstrueerd en werd er een nieuw carillon in gebruik genomen. Het interieur van de kerk is grotendeels leeg. Sporadisch wordt er voor speciale gelegenheden een kerkdienst in het gebouw gehouden, maar hoofdzakelijk wordt het gebruikt voor exposities en tentoonstellingen om geld in te zamelen om de kerk ooit weer volledig in haar oude glorie te kunnen herstellen.
- De Sint Marienkirche (torenspits net boven het zesde rijtuig zichtbaar) is samen met de Nicolaikirche de oudste kerk van Berlijn. Het is niet bekend wanneer de kerk precies gebouwd werd, maar ze wordt genoemd in geschriften uit 1292. De kerk was oorspronkelijk een Rooms-Katholieke kerk, maar na de Reformatie werd het een Lutherse kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd de Sint Marienkirche eveneens zwaar beschadigd door bombardementen van de geallieerden. In de DDR-periode stond de kerk in Oost Berlijn. Het is uit deze periode dat vlak naast de kerk de vijfde toren op deze foto werd gebouwd, de Fernsehturn.
- De Fernsehturn werd tussen 1965 en 1969 gebouwd en is met haar 368 meter het hoogste gebouw van Duitsland en de vijfde hoogste tv-toren van Europa. Bij de voltooiing in 1969 was de Fersehturn de één na hoogste televisietoren van de wereld. Heden ten dagen is de toren één van de 10 populairste bezienswaardigheden van Duitsland. De toren die in de DDR periode uitgroeide als nationaal symbool van de DDR, werd na de hereniging van Duitsland hét stadssymbool van Berlijn.
In dit typerende Berlijnse decor rijdt op 15 juli 2024 de Vectron 193 935 van NS International met Intercity 141, wanneer de trein de S-bahn halte Berlin Jannowitzbrücke tussen het Hauptbahnhof en Ostbahnhof passeert. De trein, afkomstig van Amsterdam Centraal heeft de eindbestemming Berlin Ostbahnhof bijna bereikt.
© All Rights Reserved
Afgelopen zomer werd het Europees Kampioenschap voetbal 2024 gehouden, waarbij Duitsland ditmaal het gastland was. Voor dit EK hebben de Poolse Spoorwegen PKP Taurus locomotief 370 005 van een EK outfit voorzien. De fronten van de locomotief waren getooid met de Poolse vlag en de zijflanken waren in het blauw gestoken. Naast een afbeelding van een supporter met de Poolse vlag, was de machine ook voorzien van de tekst: "Kibicujemy naszym!", wat "We steunen ons team!" betekent. Helaas heeft deze steun voor het Poolse voetbalelftal weinig baat gehad, want Polen werd al in de groepsfase uitgeschakeld. Gelukkig bleef de 370 005 nog wel even in zijn EK-outfit rondrijden. Zodoende kon ik deze locomotief een dag na de finale (die in Berlijn werd gespeeld en waar Spanje van Engeland won), in Berlijn fotograferen. De PKP Intercity 370 005 is op de foto op 15 juli 2024 net aan zijn rit begonnen met EuroCity 47. Vanuit Berlin Hbf voert de rit naar Warszawa Wschodnia.
© All Rights Reserved