Het Muntplein in Amsterdam ligt op het kruispunt van het Singel met Kalverstraat, Rokin, Amstel, Reguliersbreestraat en Vijzelstraat. Op het plein staat de Munttoren. Deze heet officieel Regulierstoren en kreeg zijn bijnaam van Munttoren door de naastgelegen Munt. Een gebouw waar munten werden geslagen.
Het plein bestaat grotendeels uit een brede brug over het Singel, de Muntsluis genaamd, bekend onder brugnummer 1. De brug is sinds de 19e eeuw diverse malen verbreed, de laatste keer in 1939. Het is de breedste brug van de binnenstad.
De naam "Muntplein" dateert van 1917. Van 1877 tot 1917 heette het plein Sophiaplein (naar koningin Sophie) en tot 1877 Schapenplein.
The Muntplein (literally "mint square") is a square in the centre of Amsterdam. The square is in fact a bridge — the widest bridge in Amsterdam — which crosses the Singel canal at the point where it flows into the Amstel river. All bridges in Amsterdam are numbered, and the Muntplein carries the number 1.
Muntplein is named after the Munttoren (or simply Munt) tower which stands on this square. This tower was once part of one of the three main medieval city gates. In the 17th century, it temporarily served as a mint, hence the name. The guard house building attached to the tower is not the original medieval structure but a late 19th-century fantasy. An underpass was added to the building during a 1938–1939 renovation.
The name "Muntplein" dates from 1917. The square was originally known as Schapenplein ("sheep square") and, from 1877 to 1917, as Sophiaplein (after Queen Sophia, first wife of William III).
Bron: Wikipedia.
Tags: Nederland Netherlands Nederlandse NoordHolland Holland Amsterdam city Combino GVB TRAM TRAMS Transport TRAMTRACKS Rail rails
© All Rights Reserved
Met in z'n kielzog een hele sliert trams komt de 20 minuten vertraagde 828 van lijn 16 de brug opgedraaid die nogal weids Muntplein wordt genoemd. Een halte is hier echter niet meer te bekennen.
Die halte Munt was ooit een van de drukste van Amsterdam, en kende op de brug gedurende vele jaren zelfs 5 sporen. Toen het mooiste traject van Amsterdam langs de Amstel van lijn 4,9 en 14 in 1985 werd verlaten en de trams in twee richtingen door de Reguliers Breestraat gingen rijden begon de grote terugtocht..De halte stad-uit van lijn 4,9 en 14 werd verplaatst naar de plek voor V&D, met tevens afschaffing van het voorsorteerspoor op het Rokin. Uiteraard verdween ook de halte stadinwaarts langs de Amstel van lijn 4, 9 en 14 en ook die van lijn 16,24 en 25 met zijn twee keuzesporen verdween van de brug, en ging naar het Rokin voor V&D.
6 tramlijnen op één halte was, met de komst van de 30 meter lange Combino's wat veel van het goede,maar niet getreurd: het GVB verzon weer een list en in het kader van de actie "wandelen met het GVB"is de halte stadinwaarts nu maar liefst 180 meter lang , en heet dus Spui, waar in de praktijk dan ook in- en uitgestapt wordt.....
Tags: Amsterdam city TRAM TRAMS Transport Rail rails TRAMTRACKS GVB BN Nederland Nederlandse Netherlands NoordHolland Holland
© All Rights Reserved
geïnspireerd door een foto van Paul van Baarle toch maar eens een opname van het Waterlooplein. Misschien het begin van een nieuwe serie "trams op het plein"? Wie weet...
Tags: Nederland Netherlands Nederlandse NoordHolland Holland GVB TRAM TRAMS Transport Rail rails Amsterdam city Combino
© All Rights Reserved
Rembrandtplein met Commercino 2098 op lijn 9.
Tags: Amsterdam city Combino TRAM TRAMS Transport Rail rails TRAMTRACKS Nederland Netherlands Nederlandse NoordHolland Holland GVB
© All Rights Reserved
In 1655 werd bij de Reguliersbreestraat de Derde Regulierspoort gebouwd. Deze poort maakte deel uit van de stadsomwalling. Na de uitleg van de stad en de bouw van de Utrechtsepoort op het huidige Frederiksplein, werd de Regulierspoort overbodig. In 1668 werd de poort tot Boterwaag verbouwd en het plein eromheen Reguliersplein gedoopt. In 1669 werd de maandagmarkt voor zuivelproducten van de Dam naar het plein verplaatst en kreeg het plein de naam Botermarkt.
In 1852 onthulde Koning Willem III op het plein een door Louis Royer ontworpen gietijzeren standbeeld van Rembrandt.Het is het oudste nog bestaande standbeeld in Amsterdam en werd gegoten in een stuk. In 1876 werd de naam Botermarkt gewijzigd in Rembrandtplein. Veel Amsterdammers spreken over het "Rembrandtsplein" met een tussen-s. Hoewel taalkundig misschien incorrect, stond deze naam tot 1985 ook op de straatnaamborden. ( Wikipedia)
Sinds 2012 staan ook de 22 bronzen figuren, die door de Russische kunstenaars Alexander Taratynov en Mikhail Dronov naar voorbeeld van Rembrandts schilderij De Nachtwacht werden gemaakt weer aan de voet van Rembrandts standbeeld.
Ook lijn 4 heeft over belangstelling niet te klagen.
One of the oldest squares in Amsterdam is the Rembrandtsquare ( Rembrandtplein) , named after the famous painter in 1876.
Next to his statue a group in bronze of his best known picture Nightwatch, made by Russian artists Alexander Taratynov and Mikhail Dronov is watching over coming and going of the trams.
Tags: Amsterdam city Combino GVB TRAM TRAMS Transport Rail rails Nederland Netherlands Nederlandse NoordHolland Holland
© All Rights Reserved